Spira

Duvan är en av många symboler för den helige Ande. Eld och vind är andra. Pingsten firas till minne av att den helige Ande kom till Jesus lärjungar i Jerusalem och brukar räknas som kyrkans födelsedag. Bild: IKON Press

Pingst, högtiden som försvann?

God jul! Glad påsk! Skön pingst?
En av kyrkans tre största högtider saknar profil jämfört med de andra. Etnologen Kurt Genrup klargör hur högtiden firades förr, och vad som är problemet med pingsten.
Möt också två personer som gillar pingsten!

Hur firar du pingst i år? Med särskilda traditioner, maträtter och dukning?Knappast. Även om pingsten räknas till de stora kyrkliga helgerna, är den märkligt profillös jämfört med jul och påsk. Men så har det inte alltid sett ut.

- Förr i världen firades den som en glädjefest, särskilt bland ungdomarna och man gjorde utflykter i naturen, berättar Kurt Genrup, professor emeritus i etnologi.

Kyrkorna pryddes med löv och ljus, tanken var att man skulle gå i kyrkan i sommarkläder. En sekulär pingsttradition, särskilt i södra Sverige, var blomsterbrudar. Ungdomar klädde ut unga kvinnor till brudar och gick sedan runt och tiggde mat och dryck till sina fester.

Kurt Genrup menar att människan har behov av högtider och fester - de ger ett avbrott från det vanliga livet.
- Vi behöver högtider och vi behöver de högtider vi har, konstaterar han.

Som exempel tar han julen - när det är som mörkast och tristast här uppe i norr firar vi vår största högtid, och vi börjar firandet tidigare och slutar senare än de flesta andra länder. På våren och försommaren vill vi fira solens återkomst och att allt i naturen spirar.

- Vårfester som valborg och pingst kommer egentligen för tidigt för oss i norr, vi har inte så mycket värme och grönska då, konstaterar Kurt Genrup.

Med tiden har firandet av pingsten minskat i Sverige, och Kurt Genrup tror att just det kalla klimatet kan vara en anledning. Istället har midsommar fungerat som en magnet och dragit till sig traditioner som nere på kontinenten hör till vårfesterna.

- Till exempel majstången, som kommer från Tyskland och traditionen att äta primörer.

Svårare begripa än jul och påsk

En tradition med gamla anor är att gifta sig under pingsten. Den har levt kvar fram till våra dagar, även om det minskat kraftigt på senare år.

- Seden går tillbaka till bondesamhället på 1600-talet. Pingst var en av de perioder under skördeåret när det fanns tid att ordna ett bröllop, säger Kurt Genrup.

Pingsten hör till de religiösa högtiderna. Den firas till minne av att den helige Ande enligt Bibeln kom till Jesus lärjungar i Jerusalem och brukar räknas som kyrkans födelsedag.

Kurt Genrup tror att en anledning till att pingsten inte slog så mycket bland allmänheten var att berättelsen inte är lika lättillgänglig som julens berättelse om ett nyfött barn eller påskens dramatiska död och uppståndelse.

- Den bibliska berättelsen var helt enkelt inte så begriplig för folk, konstaterar han.

Precis som många andra högtider firades pingsten förr i världen med lediga helgdagar. I Sverige hade vi på medeltiden både annan- och tredjedag vid pingst, precis som vid jul och påsk. Men i flera steg - vid reformationen, på 1700-talet och även 1900-talet - minskades antalet helgdagar, bland annat togs tredjedagarna bort.

- Samtidigt har vi i vår tid tagit tillbaka ledigheten med semester och lediga lördagar.

2005 försvann även annandag pingst som helgdag, till förmån för en ledig nationaldag.
- Firandet var ju redan borta, så de flesta reagerade nog inte särskilt hårt, tror Kurt Genrup.

Senast uppdaterad: 16 maj 2013

Dela

Vi gillar pingst!

ar1003b_pingst

- Pingsten är en viktig högtid som absolut är värd att fira! Vi påminns om det som hände den första pingsten, att den helige Ande manifesterades, säger Sven-Allan Holmberg, Vännäs.

Varför tycker du det är viktigt?
- Jag tror att den helige Ande verkar i dag också, är en hjälpare och ger vägledning. Jag har själv erfarenhet av det - talar i tungor och profeterar ibland, men framför allt ber jag för andra inspirerad av den helige Ande.

Vad tycker du om att annandag pingst togs bort som helgdag?
- En ledig dag är ju alltid värdefull för en som arbetar. Visst höjde jag på ögonbrynen när den byttes ut mot nationaldagen, men jag har inte grubblat särskilt mycket över det.

Borde vi fira pingsten mer?
- Jag själv hittar inte på något särskilt jämfört med andra söndagar, utan går till min pingstförsamling. Egentligen tycker jag att vi kan påminna oss om den helige Andes betydelse och fira pingstdagen året runt!

 

ar1003c_pingst

- Jag tycker om budskapet om liv och hänförelse! Att predika på pingstdagen är roligt, eftersom jag kan anspela på fler aspekter av Gud när jag pratar om anden, säger Siv Olsson, präst Umeå.

Vilka aspekter menar du då?
- Guds ande kan också kallas livgiverskan och det gammaltestamentliga ordet för ande är feminint. Det är ett ypperligt tillfälle att lyfta fram andra bilder av Gud än de traditionellt manliga. Pingsten handlar om de sidor av Gud som uttrycker dynamik, närvaro och liv.

Vad tycker du om att annandag pingst togs bort som helgdag?
- Jag känner mig kluven. Annandag pingst har ett fint tema, Andens vind över världen, som kanske uppmärksammas mindre då. Samtidigt blir annandagar lätt lite avslagna efter det större firandet dagen innan.

Borde vi fira pingsten mer?
- Ja, gärna! Det skulle kunna vara en festlig helg som knyter an till skapelse och liv, det som vi upplever på våren. En riktig vårfest! Men att införa nya traditioner är inte så lätt.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!