Spira

Tiina Ranta från Hörnefors instuerar kören Backen gospel inför framförandet den fjärde juni i Backens kyrka. Bild: Peter Lindegren

"Så himla kul med gospel"

Gospeln glada budskap är ständigt aktuellt. Sångerna för frihet har rest ända från 1700-talets slavplantager. På fredag den 4 juni landar de i Backens kyrka under föreställningen Gospel Footprints.

- Vi som inte har så mycket hår kan använda lakan som utfyllnad. Det går alldeles utmärkt. Prova er fram hemma, säger Tiina Ranta och tvinnar en färgglad sjal till en håruppsättning i afrikansk stil efter instruktioner hon hittat på Youtube.

Det är fikapaus under repetitionerna av föreställningen Gospel Footprints i Backens kyrka. Gospelkören är i slutfasen av en hel termins förberedelser för att under 90 minuter sammanfatta gospelmusikens historia.

Från enkla trummor i afrikansk djungel, via kampsånger med dolda budskap under århundraden av slaveri till medborgarrättsrörelsen och gospelkyrkornas glädjeyttringar. Den musikaliska resan avslutas med nutida konsertgospel.

Manuset är skrivet av körmedlemmen Tiina Ranta från Hörnefors, som hoppas att föreställningen inte bara ska ge smakprov på hur gospeln har brukats och återbrukats genom historien. Hon vill även synliggöra slaveriet och människans outtröttliga kamp för frihet.

- Slaveriet är ju ingalunda avskaffat. Fortfarande är tolv miljoner människor slavar i världen, betonar hon.

Övningar som andningshål

Trots att de yttre förhållandena är så olika genom gospelns långa historia tycker Tiina Ranta att sångtexterna är lätta att ta till sig och applicera på sig själv. Lugnare spirituals ger tröst och hopp när livet gör ont, medan fartfyllda gospellåtar är rena glädjespridarna.

- Det är ju så himla roligt, upprepar Tiina, som sjungit gospel sedan 1998 och fortfarande ofta upplever övningarna som ett andningshål.

- Det går inte fokusera på något annat. Man är här och nu. Det ger väldigt mycket energi! Det finns inte många andra sätt att utöva musik på ett så uppsluppet och fritt sätt på sin fritid.

Kaffepausen är slut och körledare Jenny Lindberg sitter återigen vid pianot. Det är dags att öva stämmorna till klassikern Amazing Grace.

Scenkläderna är inte på plats, men sången börjar sitta. Den fjärde juni gör kören Backen Gospel föreställningen Gospel Footprints. Tiina Ranta, som skrivit manus, instruerar resten av kören under en övningssöndag.

Senast uppdaterad: 31 maj 2010

Dela

Tiina Rantala instuerar hur klädseln kan göras.

Bild: Peter Lindegren

Glädjen är påtaglig i Backens gospel.

Bild: Peter Lindegren

Mer om Återbruk

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!