Spira

Det blir mycket bus med de brasilianska volontärerna i Tavelsjö. José Müller är inte sen att haka på. Bild: Peter Lindegren

Sambatakter i Tavelsjö

Marcelo Becker och Josué Müller från Brasilien tillbringar våren i Tavelsjö. De är två av 14 volontärer i Sverige från Tanzania, Costa Rica, Brasilien och Filippinerna. Genom projektet Ung i den världsvida kyrkan delar de arbete och vardag i en församling under tre månader.

- Jag har länge velat åka iväg och jobba utomlands och här finns allt jag vill ha, berättar Josué Müller. Jag älskar kyla och här finns gott om skog, inte så mycket människor och jag trivs.

Vi sitter i Tavelsjös församlingsgård och pratar lite i väntan på att onsdagens barntimmegrupp ska starta. Kim Falkensköld, vikarierande församlingspedagog, hämtar barnen från förskolan tillsammans med Marcelo Becker. Han och Josué Müller är båda engagerade i sina församlingar hemma i Brasilien, men att jobba med barn är något nytt.

- Det blir självklart speciellt eftersom vi inte kan prata med varandra, säger Josué. Vi får använda våra kroppar istället och att leka är på något vis universellt.

Lek är gemensamt språk

Så kommer barnen. De börjar med upprop och andakt och får sedan spela upp olika scener om att vara en bra kompis. Efter ett gemensamt pyssel far de flesta av barnen snabbt iväg med Marcelo och Josué i spetsen. Det är full fart med brottning, gömda kepsar och massor av spring. Helt uppenbart behövs det inte ett gemensamt språk för att leka tillsammans.

- De är lite bullriga, säger en av flickorna som klipper spetsdukar av papper med Kim.

- En del av dem är fortfarande lite blyga för oss, säger Marcelo när han pustar en stund mellan varven. Det kan vara det här med språket, men sedan är vi ju olika när det gäller nya bekantskaper.
Ett fotbollsspel i trä kommer fram och matchen böljar fram och tillbaka. Sverige slår Brasilien med 5-3!

Det var Kim som först såg en annons på Svenska kyrkans webb om volontärarbetet i projektet.

- Det är kul med något nytt i verksamheten, tycker Kim. Vi får nya perspektiv och allt går inte i samma gamla hjulspår.

Också Josué känner att han fått ut något av sin vistelse i Tavelsjö.
- Jag kommer att sakna det här när jag åker, men jag kommer tillbaka! lovar han.

Senast uppdaterad: 26 maj 2010

Dela

Marcelo Becker pockas på uppmärksamhet hela tiden.

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!