Spira

"Många som kommer till mig med böcker läser mycket. Jag kan tänka mig att de har ett litet bibliotek med utsorterade favoriter hemma som de läser om" säger Jan Danielsson. Själv återvänder han gärna till Tove Janssons böcker som passar alla åldrar. Bild: Anna-Karin Drugge

Samma bok igen och igen

Meningen med ett antikvariat är att böcker ska hitta nya brukare. Eftersom en typisk bok på Pilgatans bokkafé är en klassiker, kan den sedan bli läst om och om igen i händerna på den nye ägaren.

Jan Danielsson funderar på att läsa Huckleberry Finn igen. Första gången var han ett barn, nästa gång i 20-årsåldern och senast läste han den som vuxen. Han tror att de bästa böckerna går att läsas lika gärna av tolvåringar som av äldre. Böckerna som står sig är enkla och raka.

- De är djupa på så sätt, att de kan uppskattas på ett sätt när man är ung, medan en person med mer livserfarenhet läser in andra saker.

Så är det med Mark Twains klassiker om en vit pojke som rymmer hemifrån med en slav.

- Den kan läsas som ett äventyr med vildmarksromantik efter en flod, men har också ett underliggande allvarligt tema om rasism. Trots allvaret har den en mysig stämning, personerna går i land, gör upp eld och röker pipa. Jag är säker på att jag skulle gilla den nu också, säger Jan Danielsson, som driver antikvariatet Mingus, öst på stan.

Äldre klassiker och mindre kända klassiker från 50-, 60- och 70-talet står på hyllorna. De nya böckerna som väller ut i bokhandeln kommer sällan in här. Det är för kostsamt och dessutom är Jan Danielsson skeptisk mot jakten på det som är nytt.

- Jag är kritisk mot inställningen att allt som är nytt är bättre än det som är gammalt. Det här med årets bok etcetera. Hur mycket bättre är dessa egentligen än de som hållit i 20 år?

Mer slöseri än återbruk

Efter några år svalnar intresset för de flesta populära böcker, menar han. Som det gjorde för serien om Grottbjörnens folk som senare till stor del rensats ut från biblioteken, där de tog metervis av plats. Men bara för att en bok är populär behöver den inte alls vara skräp, menar Jan.

- Även om mycket som ges ut är just det. Då talar vi inte om återbruk utan om stort slöseri av papper.

Den kanske mest sålda boken på antikvariatets webbshop är Hjalmar Söderbergs relationsdrama Den allvarsamma leken. Per Lagerqvist, Edith Södergran och Karin Boye är andra författare som alltid är efterfrågade. Poesi och lyrik hör till sådant vi gärna återgår till. Det är ofta korta texter som är svåra att ta in efter bara en läsning.

Jan Danielsson nämner också Bibeln och Koranen.
- Där är vi verkligen inne på återbruk. Kanske är det för att de är så otroligt existentiella. De är fyllda av berättelser som håller att återgå till, exempelvis för tröst, säger Jan Danielsson och förklarar samtidigt att han inte är troende.

En annan författare Jan verkligen lever med är August Strindberg.

- Jag återvänder på grund av hans kamp för människans frihet, för att han alltid ställer sig upp mot konventioner och makthavare. För att han hela livet trodde sig om att kunna ändra saker.

 

Senast uppdaterad: 26 maj 2010

Dela

Mer om Återbruk

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!