Spira

OS var från början inte så intressant för allmänheten. När OS började TV-sändas blev tävlingarna mer närvarande i många människors liv. Bild:  

Svensk guldchans skapar ny tradition

För vissa människor är OS en rit, kanske lika viktig som julen. Vare sig traditionsskaparen heter religion eller tv finns det saker som alltid ingår i ett firande.

- Det är svårt att säga hur spridd OS är som tradition, men det är åtminstone mycket viktigt bland idrottsintresserade, säger Ulf
Hamilton, intendent på Nordiska museet.

Han ligger bakom projektet

Nya folkliga traditioner som undersöker de tv-knutna traditionerna: melodifestivalen, Nobelfesten och Vasaloppet. Även om os inte ingår i undersökningen kan Ulf Hamilton se att det finns likheter med de tre »traditioner« som de granskar. Alla har visats i tv under många år och har höga tittarsiffror.

- Media har sprängkraft och kan etablera nya traditioner, ta till exempel Kalle Anka på julafton! säger Ulf Hamilton.

Han berättar att os från början inte var så intressant för allmänheten. Det var i och med tv-sändningarna tävlingarna blev mer närvarande i många människors liv.

Projektet går bland annat ut på att fråga människor hur de beter sig när de tittar på melodifestivalen, Nobelfesten eller Vasaloppet. Vilka tittar de med? Var ser de programmet? Vad har de på sig och vad äter de? Gör de något särskilt medan de tittar? Det är dessa element som skapar en tradition.

- Riten kan vara att man samlas i en bestämd krets och ser programmet tillsammans, äter speciell mat och tävlar om vem som ska vinna.

 Tv-skapade traditioner liknar andra

En röd tråd verkar vara att många tv-tittare vill vara delaktiga i det de tittar på - de slår vad om vem som ska vinna tävlingen eller klär upp sig och äter fin mat framför tv:n vid Nobelfesten.

Religionen står bakom de flesta årliga traditioner i Sverige, som advent, jul och påsk. Ulf Hamilton ser inga grundläggande skillnader mellan dessa traditioner och de tv-skapade - elementen sällskap, mat och dryck, klädsel och ritualer finns med i båda.

- Däremot är tv-traditionerna mer individuella än de religiösa, där firandet ser mer likadant ut. Jag har sett affärer som försökt sälja särskild mat till vissa evenemang, men det verkar inte ha fått något genomslag, säger Ulf Hamilton.

Senast uppdaterad: 28 februari 2011

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!