Spira

Ta bönen på promenad

Bönepromenader är lite som ett andligt Kinderägg med tre i ett: motion, frisk luft och bön. Funkar dessutom både i grupp och på egen hand.

Kategorier: Andlig friskvård 

Sticka en bön, meditera eller tänd ett ljus. Under kyrkornas gemensamma bönevecka i Umeå finns många olika sätt att uttrycka sin bön. På senare år har dessutom bönevandringar blivit populära.

Visst kan begreppet ge associationer till högljudda Jesus-manifestationer, men sådant känns väldigt avlägset när jag slår följe med fem personer som samlats för en bönepromenad i centrum en höstkväll.

Första stoppet är socialtjänstens verksamhet för alkohol- och drogrådgivning vid Vasaplan. Ackompanjerade av lokalbussar och passerande cyklister ber en del tyst och andra högt för både de som arbetar här och besökarna. »Välsigna var och en som går in och ut genom dessa dörrar.«

Välsignandet, alltså att önska och göra gott, återkommer. Redan i Gamla testamentet manas människor att be för och välsigna den stad de bor i.

- Vi uppmuntras av Paulus också att be för ledarna, även om vi inte delar den politiska linjen, säger Roland Laestander som leder kvällens vandring. Själv ber han gärna för stort och smått i samhället. Han har bett för Björklöven och bönevandrat runt Volvo när ekonomiska krisen var som djupast. Att lämna kyrkan och göra det på plats gör bönen mer konkret.

- Vi är Guds utsträckta händer. Om vi börjar med att be så förändras klimatet. Jag tror på bönens makt, betonar Roland.

Kvällens anhalter handlar om att uppmärksamma sociala behov i Umeå, men de flesta bönepromenader som görs är inte så här organiserade. När Roland går och ber på egen hand blir stunden i naturen ett sätt att uppleva Gud utan att tanken fångas av så mycket annat.

Vi är framme vid försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Iréne Forsgren lägger sin hand på dörren som en bön. För henne blir promenader i skogen och den dagliga cykelturen till jobbet ofta tillfällen till bön. Bönefraser som »Herre, förbarma dig« kan inrymma både barnen, krigen i världen och jobbet. Eller så blir bönen mer som ett samtal om det som ligger nära. 

- När jag cyklar kan jag be högt, eftersom ingen mer än Gud kan höra mig då.

Se bilden i större format (pdf)

Senast uppdaterad: 9 november 2010

Dela

Bild: Lars Segerstedt

Testa själv!

Vill du vara mer utomhus? Svävar tankarna lätt iväg när du försöker be? Har du svårt att sitta still?

Om fler än ett svar blir ja - kanske värt att testa bönevandring.
Gör så här:

  • Välj en lämplig runda i omgivningen.
  • Upprepa korta böner i samma rytm som du går. Till exempel: Jesus, förbarma dig eller Välsigna och bevara
  • Småprata med Gud om det som ligger nära, som när du går i sällskap med en vän.
  • Stanna till vid platser som är viktiga för dig, till exempel barnens dagis, vårdcentralen och vackra skogsdungen.
  • Svårt att formulera något över huvudtaget? Att gå promenaden kan vara en bön i sig.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!