Spira

Hon läser mycket fantasy och skapar egna världar. - Det är både ett nyttigt och roligt sätt att bearbeta vardagshändelser, säger Teresia Derlén. Bild: Malin Grönborg

Vågar leka i fantasivärldar

Andra världar har aldrig varit något konstigt för prästen Teresia Derlén. Tvärtom.
Hon läser mycket fantasy och skapar gärna egna världar.
- Det är ett fantastiskt roligt och nyttigt sätt att bearbeta vardagshändelser.

Låt oss först reda ut några vanliga missförstånd om fantasy. Nej, fantasy är inte »bara« ungdomslitteratur. Allt handlar inte om orcher och alver. Och nix, det är inte alltid lätta böcker.

I den värld Teresia Derlén just nu håller på att bygga är människornas värld i kris - i sig inte särskilt ovanligt. Längtan tillbaka till en »guldålder« är ett återkommande tema i fantasy. Denna gång berättas historien av en drake i en rätt svensk miljö med klassiska sagoväsen och en del mytologiska inslag. Draken beskrivs utifrån karaktärerna i omgivningen och berättelsen blir ett sätt att bland annat utforska arv och miljö, berättar Teresia.

Etiska dilemman dyker ofta upp i hennes berättelser. Andra världar är bra platser att lyfta livsfrågor, vardagshändelser och känslor som ilska och sorg.

- Det finns mer att bolla med i en ren fantasivärld, säger Teresia.

Bland de mest kända berättelserna är Sagan om ringen, som är väldigt tacksam när det gäller att fundera kring ondska. I böckerna om landet Narnia finns tydliga exempel på vad människans egna misstag innebär. Där finns också uppståndelsen från döden och det goda alltid närvarande, i lejonet Aslan, även när han inte syns. I författaren Robin Hobbs unika fantasivärld med talande skepp och sjöormar ställs frågor om andra sätt att leva, lojalitet och samverkan mellan kulturer.

Många världar påminner om varandra och även påhittade varelser har bestämda drag. Alver är till exempel alltid långa och visa och vem har sett en kvinnlig orch? Men då och då kommer någon författare med något helt nytt. Ta Star Wars eller Harry Potter, som i sin tur inspirerat andra att bygga fler rymdimperier och trollkarlsskolor.

En av giganterna i fantasy-sammanhang är britten Terry Pratchett som skrivit mer än 30 böcker om Skivvärlden - »Det vet väl alla att världen är platt«. Här får Döden sparken för att han utvecklat en personlighet och magi är en naturkraft.

- Han har skapat en värld som vi känner igen från vår egen, men där allt är tillsnurrat. Det är charmen, att utgå från saker vi tar för givna och tänka ett steg extra. Det är utvecklande för tanken att våga leka med fantasin.

Teresia Derlén är uppfödd på sagor, mytologi och historiska biografier, förutom en parentes i 13-årsåldern när hon läste Ivar Lo-Johansson. Nu skriver hon också, men bara för familj och vänner. Hennes första bok var en 40-årspresent till storasystern.

- Det är en helt fantastisk, uppslukande hobby. I perioder finns inget jag kan läsa som är roligare än min egen bok. Inte för att den är bättre, utan för att den är min egen värld.

Teresia betonar att fantasin kan vara till stor hjälp och nytta i den här världen, även om dagdrömmeri kanske inte är vad som vanligtvis eftersträvas.

Fantasin kan också vara ett pedagogiskt redskap. För konfirmander skrev hon till exempel en novell om ängeln Mikael där Gud och änglarna finns på andra sidan av en såpbubble-liknande hinna, i Annorstädes. De kan se oss, men inte tvärtom.

Och på tal om Gud. Teresia bekräftar att det i många fantasyberättelser finns karaktärer som berättar något om Gud. Harry Potter kan förklara en liten del av Jesus uppdrag och i Sagan om ringen finns inte mindre än tre olika Kristusbilder. Gandalf uppstår, Frodo bär allas synd och ondska, Aragorn är konungen som kommer för att ställa allt till rätta.

Även själva berättelsen om Jesus har ju en del fantasyliknande drag. Hjälten växer upp utan sin biologiske far, ger sig ut på en lång vandring, gör märkliga under och offrar sig själv. Så vad är egentligen skillnaden mellan den kristna berättelsen och vanlig hederlig fantasy?

- Den kristna är verklig, de andra är tankeexperiment, svarar Teresia Derlén. Enligt mitt synsätt är Gud mer verklig än jag.

Hela Guds värld kan vi människor dock varken se eller förstå. Då kan fantasin vara till hjälp.

- Vi kan behöva träna oss i att se bortom den verklighet som våra sinnen begränsar oss till, säger Teresia Derlén.

Senast uppdaterad: 2 november 2010

Dela

Tips på fantasy!

Teresias fantasytips för nybörjare!

Sagan om ringen-triologin av JRR Tolkien
"Klassiker. Men jag läste inte böckerna förrän filmen kom. En lärare förstörde första boken genom högläsning, det var bara hobbitar och hobbitar."

Narnia-serien av CS Lewis
"Också en klassiker. Förklarar väldigt komplexa trosmönster."

Sagan om klanen Otori av Lian Hearn
"Det mest innovativa världsbyggande jag läst på länge. Världen bygger löst på japansk kultur och natur."

Serien om skivvärlden av Terry Pratchett
"En av giganterna inom fantasy som skapat en värld där allt är tillsnurrat."

Läs också: Mina biblioteks introduktion till Fantasy

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!