Spira

- Ibland kan vi spela till halv elva på vardagskvällarna. Vi kör en mot en eller tre mot tre, beroende på hur många vi är, säger Shanie Jassu som liksom lillasystern Jenny Jassu är med i Game time BBK. Bild: Anna-Karin Drugge

"Vår förening är som en familj"

Minst fyra gånger i veckan studsar systrarna Jenny och Shanie Jassu igång en orange boll. De har träning eller är tränare själva, eller så tar de sig till basketplanen för spontana matcher i timmar.

Men det är inte bara bollen och korgarna, utan också det runtomkring som är grejen. Klubben Game time BBK är mer än basket.
- Innan spelade jag fotboll, men i Game time är alla så glada och peppar varandra. Föreningen är som en familj, säger Shanie Jassu.

Nu har hon och Jenny Jassu spelat basket i nästan fem år.
- Jag gillar basket för att det är spontant, taktiskt, tufft och aggressivt, säger Shanie som liksom Jenny tror att de sociala fördelarna med Game time också bidrar till att spelarna gör bättre ifrån sig.

Kom till som social förening

Game time kom till 2004 och är just en social förening i första hand. Det började med att Peder Westerberg, kontaktperson till en som varit straffad, såg till att den killen och några kompisar fick spela basket i en gympahall kvällstid om de slutade skolka. Träningstiden drog till sig mer och mer folk.
Så här berättar en medlem på föreningens hemsida: Att det just blev basket är för att detta är en cool sport, med en schysst livsstil. Det är bra musik och sköna kläder. Ryktet spred sig om att det var basket på Ålidhem och det kom ungdomar från alla delar av stan. Förr var det mycket bråk mellan olika delar av stan, men i och med att vi nu var samlade i samma hall och lirade basket tillsammans lärde vi känna varandra och blev kompisar istället.

Peder Westerberg och killarna startade föreningen som i dag har nästan 200 medlemmar. Basketlagen har blivit nio stycken och klubben har även fotbollslag.
- Det viktiga är att sysselsätta ungdomar och att de har roligt. Alla känner sig delaktiga, vi har inte två som alltid får sitta på bänken under matcherna, säger Fernando Flores som var med nästan från början och i dag arbetar i Game time BBK.

Tränar ofta

Om han själv ska spela basket blir det oftast på Östra Ersboda där Game time också har verksamhet. Under vintern har de tid inne i lilla gympasalen på Östra Ersbodaskolan. Jenny och Shanie som bor på Ålidhem spelar vintertid i Ålidhemsskolan.
På sommaren föredrar de nya planen utanför Kolbäcksskolan, som de tycker är minst plastig av de tre uteplanerna på Ålidhem.

Systrarna har tre egna träningar, men de tränar också ett killag, födda 96-97, som vann kommunserien i år. Även om det viktigast inte är att vinna, tycker Jenny Jassu det är roligt att se lagets framsteg.
- Det är kul att se att de på matcherna använder sig av det vi lärt dem på träningarna, till exempel crossover, säger Jenny Jassu.

Shanie Jassu tränar även fyra gånger i veckan med the Comets. Men klubben har för dyr medlemsavgift, tycker Jenny Jassu. Medlemsavgiften i Game time är bara 100 kronor.

Fortsätter som tränare

2008/2009 fick klubben pengar från kommunens Tilda. Nu när projekttiden är slut behövs de ideella krafterna ännu mer. Jenny och Shanie hoppas kunna fortsätta som tränare länge.
Projektpengarna gjorde det möjligt för Game time att under en period anställa en instruktör på halvtid och öppna en fritidsgård. Fritidsgården fick stänga förra hösten när pengarna började ta slut.

Senast uppdaterad: 9 september 2010

Dela

Ibland kan vi spela till halv elva på vardagskvällarna. Vi kör en mot en eller tre mot tre, beroende på hur många vi är, säger Shanie Jassu som liksom lillasystern Jenny Jassu är med i Game time BBK.

Bild: Anna-Karin Drugge

Tilda

Umeå kommuns TILDA står för Tidiga Insatser och Långsiktiga verksamheter Där man bor och på ett Annorlunda sätt.

Läs mer: www.umea.se/tilda

Tema vändplatser

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!