Spira

Vardagstankar: Återbruk av ord och tankar

Kategorier:   Vardagstankar 

»En bok som inte är värd att läsas flera gånger är inte värd att läsas en gång« sa min mamma ibland.

Jag gillade det inte. För hon sa det när jag som 8-10-12-åring suckade över att jag hade läst ut alla böcker jag hade och alla jag lånat från bibblan. »Ta en bra bok och läs den igen. Du hittar nåt nytt i den, jag lovar« sa mamma.

I brist på annat gjorde jag ju då och då som hon sa. Och förargligt nog visade det sig att hon alltsomoftast hade rätt.

Det är inte bara bokslukande 12-åringar som behöver öva sig i att läsa om, återvända och ta till sig en gång till. Att läsa om böcker är lite som att träffa gamla vänner igen. De är sig lika, men eftersom livet och jag har förändrats är de plötsligt också lite nya när vi ses på nytt. De ger mig nya aspekter på tillvaron för varje gång. Nya personer som jag gillar eller avskyr träder fram. Varför tänker jag som jag tänker nu när jag tänkte annorlunda förra gången?

Och så är det detta med de goda citaten. De där orden som tog tag i mej förra gången och som jag berörs av lika starkt igen. Att stoppa in dem i sin inre skattkammare och bära dem med sig.

Jag tänker på mamma igen. Rätt vad det var dök Karin Boye, Jesu Syraks bok, Selma Lagerlöf, Havamal eller en psalmvers upp hos henne. Ofta hade hon nåt tänkvärt, träffande eller bara tokigt som var så mitt i prick. Lika pricksäker som hon är jag inte. Men jag läser om och jag samlar. Hon säger det så bra, Britt G Hallqvist:

Den som har en vers i fickan
och en sång i hjärtat bär,
aldrig riktigt rädd för mörkret,
aldrig övergiven är.

Så stoppa ner en vers i fickan
och en bild i hjärtat tag!
De kan följa dig i mörkret,
de ger tröst en motig dag.

Senast uppdaterad: 26 maj 2010

Dela

Bild: Peter Lindegren

Mer om Återbruk

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!