Spira

Kyrkor firar gemensam julafton

För första gången bjuder Korskyrkan och Svenska kyrkan in till gemensamt julfirande på julaftonskväll i centrala Umeå.

Förra året var det premiär för Korskyrkans öppna julfirande på julaftonskvällen. Initiativtagare var pastor Anton Carlsson, inspirerad av församlingsmedlemmars funderingar kring vad man kunde göra för andra i jul. Han tycker att kärnan i julens budskap är gemenskap, med Gud och med varandra.

- Om Gud kommer till oss är det värt att fira, det kan vi väl göra i vår kyrka och då kan alla vara med, säger han.

Han betonar att firandet mellan kl 18 och 22 just är öppet för alla.

- Det är ingen klubb för den som inte har någon annanstans att ta vägen. Det här är öppet för alla som vill, säger Anton och hoppas på en skön familjär stämning med såväl barnfamiljer, ensamma mammor som äldre.

I år sker julfirandet i samarbete med Umeå stads församling, där diakon Maria Ynderdahl är samordnare och arbetar under kvällen. Hon försökte redan förra året få till något liknande i Umeå stads kyrka på kvällen.

- Men det är ju dumt att hålla öppet på två olika ställen, så vi samarbetar istället, säger hon.

I och med den nya kvällsaktiviteten har Umeå stadsförsamling program hela julafton. Det börjar med julkrubbor i flera kyrkor kl 11.00, följt av traditionell Jul i gemenskap i församlingsgården Öst på stan med julbord innan julbönen kl 17.00 i kyrkan. Julaftonen avslutas med julnattsmässa i Umeå stads kyrka kl 23.00.

Dela

Julafton 2011, Umeå

Öppet julfirande på Korskyrkan

Julbord på Bakfickan

Gudstjänster i Svenska kyrkan

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!