Spira

Barnkören Sångfåglarna laddar inför uppsjungning på palmsöndagen. Då blir det dock inte "Ägg, ägg, mera ägg" av Gullan Bornemark. Bild: Evelina Rönnbäck

Därför är det så ont om påsksånger

”Ägg, ägg, mera ägg” sjunger barnkören Sångfåglarna glatt inför påsklovet, men att hitta roliga påsksånger kan vara svårt. Etnologen Kurt Genrup skyller vårt magra påskfirande på klimatet.
Hör Sångfåglarna sjunga Ägg-sången!

- Det här är ju sista övningen före sportlovet, börjar körledaren Malin Björkman-Hietala, men blir snabbt rättad. I stadskyrkans barnkör Sångfåglarna har många redan tagit påsklov, men ett 40-tal har ändå samlats. På flygeln framför dem ligger ett stort påskägg.

Vem är det som kommer där på vägen? Det är en liten åsna, med en börda tung. Tror du att hon vet att hon bär på en kung?, sjunger barnen.

På palmsöndagen, som inleder påskveckan, är det uppsjungning i kyrkan. Malin hoppas att nästa år få med barnkören på själva påskdagen.

- Det finns hur mycket svängiga barnkörlåtar som helst skrivna för påskdagen!

 

Torka på världsliga påsksånger

I kyrkan räknas påsken som årets största högtid, strået vassare än julen. Påskpsalmer finns det gott om, även om de kanske inte är lika kända som "Stilla natt", men när det gäller profana påsksånger råder det torka. Varför är det så? Etnologen Kurt Genrup skyller på vårt kalla klimat.

- Även om påsken är en rörlig helg infaller den i Sverige för tidigt för vårseder. Nere på kontinenten är det däremot den största helgen, konstaterar han.

I andra länder har man sedan lång tid tillbaka målat påskägg, men i Sverige har hönsen inte ens börjat värpa till påsk.

När det däremot gäller julen är vi svenskar världsmästare på att fira. Vi börjar tidigare och slutar senare än alla andra.

- Tiden på året passar för ett rejält firande. Allt ligger stilla. Man sitter inne, äter och leker, och då passar det också att sjunga. Det kan vara därför vi har så många julsånger.

Att äggmålning och påskpynt ändå smugit sig in i de svenska hemmen beror på skolan, enligt Kurt Genrup.

- Skollärare är innovatörer när det gäller traditioner!

 

Ägg rimmar på skägg

Sångövningen med barnkören går mot sitt slut, men en punkt är kvar.

- Jag har en favoritsång till påsk - Ägg, ägg, mera ägg av Gullan Bornemark. Den sjunger vi före varje påsklov. Jag vet inte om det egentligen är en påsksång, men den passar bra!

Efter påsksången med rim om ägg och skägg öppnar Malin det hemlighetsfulla ägget på flygeln och barnen får två godisbitar var.

- Och så önskar vi varandra en riktigt GLAD PÅSK!

Senast uppdaterad: 15 april 2011

Dela

Sångfåglarna övar. Foto: Jessica Yttergren

Påsksånger

Ägg, ägg, mera ägg - lyssna här!

Gullefjun

Hosianna, Davids son (Jesus kommer)

Uppstått har Jesus, hurra, hurra

Se, vi gå upp till Jerusalem

Jesus för världen givit sitt liv

Dig vi lovsjunger, ärar

Livet vann, dess namn är Jesus

Dina händer är fulla av blommor

  

Nyskriven text till känd melodi:

Tre små hönor

Var bor du lilla kyckling?

Fler exempel på Sagokistan

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!