Spira

Prinsessnamnet kändes aldrig riktigt rätt, så när hon gifte sig bytte Birgitta Karlzon namn till Anna B Ruther. Bild: Anna-Karin Drugge

Därför blev Birgitta Karlzon Anna B Ruther

– Birgitta Karlzon…
Anna B Ruther hade råkat svara med sitt flicknamn och det blev tyst i luren. Mest förvånad blev hon själv. Det var ett decennium sedan hon kallat sig Birgitta.

Anna B Ruther skrattar åt episoden. Den gången var det inte läge att dra hela bakgrunden. Som barn kände hon sig inte som en Birgitta. Det var något med ljudet av de många konsonanterna och Birgitta var hon främst i skolan där hon inte trivdes så bra som hemma på gatan.

- Birgitta var ett av prinsessnamnen som varit så populära femton år innan jag föddes och var på väg ut.

Bland grannbarnen fanns dessutom en till Birgitta så hon började tidigt kalla sig Karlzon. Det var lite ovanligt att tilltalas med efternamnet och hon tyckte om det.

Som utbildad präst flyttade Anna till Umeå och Grisbackakyrkan och tilltalades K:zon av de flesta. När hon och Torbjörn några år senare skulle gifta sig, kändes det först kul att få hans fina efternamn. Anna insåg snart att det inte skulle vara naturligt att kallas K:zon längre, eller Ruther heller för den delen.

- När jag tänkte mig som Birgitta Ruther såg jag mig med ens femton år äldre, frånskild tonårsmamma och sekreterare på socialkontoret.

Hennes blivande man föreslog att hon skulle behålla efternamnet men hon ville inte. »Byt förnamn då«, uppmuntrade han. Så fick det bli, men då öppnades plötsligt ett hav av alla världens namn att välja bland. Till saken hör att Anna inte gillar val, öppet köp på kläder är till exempel ett måste. Hon kom att tänka på sitt andranamn Anna.

- Jag ville att det skulle vara enkelt och kopplat till mig. Anna låter mjukt och mina föräldrar hade valt även det.

 

B som i Birgitta

Både Birgitta och Anna är tilltalsnamn så hon behövde inte söka namnbyte.

- Jag blev så nöjd när jag kom på att jag kunde ta med B:et från Birgitta och inte behövde kapa bort det helt.

På bröllopsfesten berättade Anna att hon skulle börja kalla sig Anna B Ruther, men att det var helt ok att fortsätta kalla henne Birgitta. En del säger också Anna-Birgitta.

Hur det kom sig att Anna B Ruther häromåret plötsligt kallade sig Birgitta Karlzon i telefonen, förstår hon inte. Kanske var tankarna någonstans i barndomen när det ringde.

Senast uppdaterad: 15 december 2011

Dela

Välja namn

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!