Spira

Det är en myt att vissa förluster inte går att läka, säger Anna Parfa. Tillsammans med Lisbeth Karlsson samtalar hon om förluster och sorgbearbetning. Bild: Anna-Karin Drugge

Död, allergi och andra förluster

En förlust behöver inte vara ett dödsfall eller en skilsmässa. Det kan även handla om allergi som blossar upp.
Arbetssökande Lisbeth Karlsson och Anna Parfa, som leder sorgegrupper, samtalar en kväll vid brasan om förluster, sorgbearbetning och omgivningens reaktioner.

Vilka förluster har ni upplevt?

Lisbeth: Jag blev arbetslös för några år sedan från ett jobb jag haft i 17 år, och det var en stor chock. Att gå hemma och driva är det jobbigaste.

Anna: Den mest intensiva förlust jag upplevt var när vi förlorade vår dotter för några år sedan. En just nu aktuell förlust är att jag blivit mer allergisk, så jag inte längre kan hälsa på alla som har pälsdjur. Det kan verka litet, men har fått stora sociala konsekvenser.

Lisbeth: Jag har påverkats vansinnigt mycket av att bli arbetslös, känner rastlöshet och ensamhet. Jag känner också av åldersdiskriminering när jag söker jobb, det hade jag inte varit med om förut.

 

Hur reagerade omgivningen på förlusten?

Anna: När vi förlorade vår dotter var det många som höll sig undan. Det kändes som en extra förlust att folk inte orkade vara med oss.

Lisbeth: Till mig säger många bara: »Det ordnar sig, du får ett nytt jobb.«

Anna: Sådana intellektuella kommentarer hjälper ju inte! För oss var det inte särskilt roligt att få höra: »Ni kan få fler barn.« Det omgivningen behöver göra är bara att lyssna och bekräfta att det känns jobbigt.

Lisbeth: En del engagerar sig, andra är mer nonchalanta.

Anna: Sådant som inte alltid räknas som förluster är det större risk att omgivningen nonchalerar, som att gå i pension eller flytta. Men förluster kan inte jämföras.

 

Hur hanterar ni era förluster?

Lisbeth: För mig är det en ständigt pågående förlust. När jag blir rastlös ringer jag runt till folk eller sätter mig och löser korsord. Jag funderar också på att engagera mig i någon förening. Jag har en hund, så jag kommer ut, och det känns jätteviktigt.

Anna: Förlusten efter vår dotter har jag bearbetat och läkt. Alla minnen är kvar och jag kan bli ledsen, men det gör inte så fruktansvärt ont. Det är en myt att vissa förluster inte går att läka.

- Pågående förluster, som att befinna sig i en dålig relation, måste man fortsätta bearbeta hela tiden och uttrycka sina känslor kring.

 

Hur viktigt är det att samtala om förluster?

Anna: Jätteviktigt!

Lisbeth: Jag är som en öppen bok och berättar allt för mina vänner.

Anna: Men det hjälper inte att bara prata och bara gråta. Man måste få tag i alla sina känslor, allt som känns bra och dåligt. När vår dotter dog pratade jag med min man och mina vänner. När jag är med om förluster i dag försöker jag uttrycka mina känslor direkt när det händer.

Måste alla förluster bearbetas?

Lisbeth: Det beror på vad de handlar om. Jag separerade för två år sedan och tyckte bara att det var skönt.

Anna: Men ibland kan man må dåligt och inte förstå att det beror på en obearbetad förlust. Den stör fortfarande som en sten i skon. Till slut kan den ge fysiska symtom.

Lisbeth: Jag är inte riktigt mig själv. När jag trott att jag skulle få ett jobb har jag känt en sådan energi, men när jag fått veta att det inte blir av bara försvinner den. Jag kan inte läsa böcker utan tappar tråden.

Anna: Att ha svårt att koncentrera sig och känna sig trött är typiska tecken på en sorgereaktion.

Vad kan man göra vid en förlust?

Anna: Det är viktigt att finnas till för varandra, och prata om sina känslor. Om vi förstår att gemenskap och samtal är läkande har vi kommit en lång bit!

Senast uppdaterad: 27 oktober 2011

Dela

Sorg och förluster

Sorg är den naturliga känslomässiga reaktionen vid en förlust av något slag. Sorg är alla de motstridiga känslor som väcks av ett slut på eller en förändring av ett välkänt livsmönster.

Förluster  kan vara ekonomiska förändringar, brustna drömmar, att flytta, få ett syskon, ta studenten, ha ett husdjur som dör, gifta sig, få barn, skilja sig, förlora någon anhörig eller gå i pension.

Spira om FÖRLUSTER

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!