Spira

Georg Andersson tar en titt på orgelpiporna till nya kororgeln i Umeå stads kyrka som invigs senare i vår. Bild: Peter Lindegren

Georg Andersson: "Vi sitter på ett guldägg"

Han är före detta minister och landshövding, men vad man kalla en rookie i kyrkopolitiken.

Kategorier: Förtroendevald 

- Det är väldigt roligt att arbeta med de här frågorna, stimulerande och meningsfullt. Jag är glad att jag ställde upp, säger Georg Andersson, S, kyrkorådsordförande i Umeå stadsförsamling.

Georg Andersson framhåller att Svenska kyrkans verksamhet har en stor bredd.
- Det känns väldigt angeläget att göra detta känt för medlemmarna, att få medverka till att fler blir delaktiga.

Församlingen har cirka 24 000 medlemmar, men många fler berörs av verksamheten.
- Det byggs fler lägenheter på Öbacka och på Ön. Satsningar inför Kulturhuvudstadsåret med byggen av hotell och konferenslokaler leder till fler dagliga besökare till centrala Umeå.

 

Ska möta människor i svåra situationer

Georg berättar att han just läst en bok av kyrkoherde Fredrik Modéus i Lund, som skriver om vilken sorts kyrkor som växer, om att vara en motkultur och om att tydliggöra vad diakoni är i dag.

- Diakoni är att möta människor i svåra situationer, sjukdom, åldrande, skilsmässor och oro för ekonomi. Ett aktuellt exempel på riksplanet är Påskuppropet för utförsäkrade.

Församlingen planerar ett projekt i samarbete med arbetsförmedlingen för att med meningsfulla uppgifter bryta isoleringen för långtidsarbetslösa.

 

Gemenskap i individualistiskt samhälle

Georg Andersson är inspirerad av vad Modéus beskriver som en kyrklig motkultur. Att värna gemenskap i ett individualistiskt samhälle, att hävda människans värde oavsett prestationer och att stå för solidaritet i en tid när många roffar åt sig.

- Kyrkan har en unik möjlighet att arbeta med frågorna. Vi har resurser, personal, organisation och fortfarande, trots sekulariseringen, ett brett förtroende.

Församlingen hoppas kunna bygga ett Kyrkans hus i anslutning till Umeå stads kyrka.

- Vi sitter på ett guldägg, kyrkans tomt ligger ju mitt i det pulserande stadslivet. Vi vill svara på behovet av en mötesplats som den nuvarande församlingsgården öst på stan inte kan fylla. En lokal för många verksamhetsformer.

Allra viktigast tycker han är utrymmen för barn- och ungdomsverksamheten, som nu bedrivs
i mindre ändamålsenliga källarlokaler.

Senast uppdaterad: 2 mars 2012

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!