Spira

Den synliga trästrukturen med sin naturliga ådring är det vackraste med Röbäcks renoverade gravkapell, tycker Johnny Sandström, ny ordförande i tekniska nämnden. Bild: Helena Andersson Holmqvist

Gillar drastiska förslag

För att få igång diskussion sticker han gärna ut hakan med drastiska förslag. Johnny Sandström (Posk) gick denna mandatperiod direkt från ersättare till ordförande i tekniska nämnden.

Kategorier: Förtroendevald 

Vi träffar Johnny Sandström i Röbäcks gravkapell.
- Varje gång jag kommer hit blir jag alldeles bedövad av ljuset och skönheten. Det är det vackraste kyrkorummet i Umeå, tycker han.

Tekniska nämnden ansvarar för fastigheter och begravningsverksamhet i Umeå. Trots att Johnny är ny som ordförande har han en klar ambition.

- Jag vill ha snabba möten, där ledamöterna är pålästa och engagerar sig, konstaterar han.

Ibland kastar han ur sig drastiska förslag, som att sälja hela stadsdelskyrkor, för att få igång diskussionen.
- Det viktiga är inte lokalerna, utan det som pågår i dem. Om man inte har tillräckligt med aktiviteter i en lokal kanske det är dags att stänga ner den och öppna någon annanstans!

Viktiga frågor den närmaste perioden är vad som ska hända med Umeå lands församlingsgård, där flera anställda blivit sjuka, och med krematoriet, som bara har tillstånd att köras till 2012.

- Men störst just nu är frågan om ett Kyrkans hus vid Umeå stad kyrka - om det blir av och hur det ska arrangeras. Det blir en utmaning.

 

Kapell ska bli religionsneutrala

Begravningsverksamheten berör även de som inte tillhör Svenska kyrkan. Aktuellt nu är kravet att anpassa gravkapellen så de lätt kan göras religionsneutrala.

- Vi har ett avtal med staten, och det ska vi ha respekt för och följa spelreglerna.

Johnny Sandström har varit kommunrevisor i många år, men planerar att efter mandatperiodens slut dra sig ur politiken. Även engagemanget i de egna företagen kommer att trappas ned, eftersom han närmar sig pensionsåldern.

- Det blir nog mycket jobb ändå. Och så ska jag ta hand om mina två barnbarn!

Senast uppdaterad: 14 februari 2011

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!