Sommaren är här, solen värmer och vi njuter av Ria Kvists hemgjorda glass av avokado, kokos och melon.
Text Eva Gustafsson | 9 juni 2011
Kategorier: Recept
- Jag saknade glassen hemifrån Filippinerna, smakerna som inte
finns här i Sverige, säger Ria Kvist och monterar glassaggregatet
på sin köksmaskin. Det var bara för mig att bita ihop och lära mig
göra min egen.
Samtidigt som vispen går förklarar hon att det är viktigt att
alla ingredienserna är kalla innan hon kör igång. Till och med
bunken står i frysen i förväg för att vara riktigt nerkyld. Det ska
också vispas ordentligt för att få in luft i smeten samtidigt som
den fryses i glassmaskinen.
- Vilken len smak! utbrister en av våra glasstestare Klara
Fjällström när hon tar första skeden avokadoglass.
Jimmy Lundgren, vår andre provare, håller med. Själv förstår Ria
inte varför vi svenskar så gärna blandar avokado i matlagningen -
det är ju en frukt!
- För att inte tala om melon, säger hon och skopar upp av glass
nummer två. Jag trodde inte mina ögon när jag serverades melon med
skinkskivor som förrätt på en middag.
Smaker från barndomens Filippinerna
Melonglassen är frisk och god tycker jag, men både Klara och
Jimmy gillade avokadon bättre. Ria berättar att smakerna tar henne
tillbaka till barndomen i Filippinerna där hon köpte den av Mamang
Sorbetero, glassgubben som gick runt med sin vagn.
- Där gjordes den av kokosmjölk och kassavamjöl eller mjölk från
vattenbuffel. En av mina favoriter var den med majs och ost!
Medan vi mumsar på vår glass lyssnar vi till berättelsen om
hennes misslyckade försök att göra om konststycket här i
Sverige.
- Jag tror att osten var lite för vällagrad, säger hon med ett
leende och serverar glass gjord på riven kokos och kokosmjölk.
Kokosglassen faller Klara helt i smaken, men Jimmy vidhåller att
avokadon är godast.
En annan som glatt slickar i sig av glassen är Rias dotter
Daniella, som deklarerar att mamma är bäst.
- Vad lyxigt att ha en glassmamma, tycker Klara.
Gjorde egen bröllopstårta av cupcakes
Ria förklarar att en av anledningarna till hennes glassande är
att hon vill ge sina barn lite av sin matkultur. Hon kom till
Sverige 2003 efter ett år i Tyskland som au pair. Hemma i
Filippinerna väntade sonen David.
- Det var hårt att lämna honom, men jag var tvungen om jag
skulle kunna ge oss en bättre framtid.
Bättre blev det också med studier, möjlighet att ta hit sonen,
dottern Daniella och så giftermålet med Tomas. Till bröllopet
gjorde Ria tårtan bestående av hundra cupcakes. Hon bakade kvällen
innan och på bröllopsdagens morgon dekorerade hon.
- Jag kanske börjar bli lite tokig, säger hon med sitt bredaste
leende. En sockerslav!
Avokadoglass
Ingredienser
- 3 mediumstora avokados, ca 680 g
- 1,75 dl socker
- 3 dl gräddfil
- 1 dl vispgrädde
- 1 msk färskpressad citronsaft
- stor nypa salt
Gör så här:
Dela avokadon, ta ur kärnan och skeda upp fruktköttet i en
bunke.
Tillsätt socker, gräddfil, vispgrädde, citronsaft och salt.
Vispa med stavmixer, eller i matberedare till en len och fin
konsistens.
Blanda sedan med glassaggregatet i 15-20 minuter.
Melonglass
Ingredienser
- 1 stor, mogen cantaloupemelon
- 1 citron, pressad
- 2 stora ägg
- 1,75 dl socker
- 4,5 dl vispgrädde
- 2,5 dl mjölk
Gör så här:
Dela melonen och kärna ur den. Skeda frukten i en bunke, blanda
i citronsaften och mosa. Sila fruktsaften från fruktköttet ner i en
separat bunke. Täck bunken med melonen och ställ i frysen.
Värm mjölk, vispgrädde och socker i en kastrull. Rör ihop äggen
i en skål. Häll långsamt och försiktigt mjölkblandningen i äggen.
Det är viktigt att du rör hela tiden. Häll sedan blandningen
tillbaka i kastrullen.
Värm på låg värme under ständig omrörning och skrapa botten med
en värmetålig slickepott tills krämen tjocknar tillräckligt. Låt
inte koka! Låt sedan smeten svalna och ställ sedan in i kylen i
minst 5 timmar, men helst över natten.
Vispa i fruktsaften tillsammans med smeten och blanda i
glassmaskinen. När glassen börjat tjockna, innan den är helt klar,
blanda i melonen. Om melonen vätskat sig, häll inte i något av den
vätskan i glassmaskinen.
Fortsätt blanda i glassaggregatet till glassen är klar.
Kokosglass
Ingredienser
- 1,25 dl kokosstrimlor på burk, eller vanlig riven kokos
- 2,5 dl socker
- 3 stora ägg
- 1 tsk maizena
- 0,25 tsk salt
- 2,5 dl gräddmjölk
- 3,5 dl osötad kokosmjölk
- 2,5 dl vispgrädde
- 2 tsk vaniljextrakt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut kokosstrimlorna på en plåt med
bakplåtspapper eller folie. Värm i 5-7 minuter eller till kokosen
blivit lätt brun. Låt svalna.
Slå ihop socker och ägg i en mediumstor bunke med en visp tills
blandningen tjocknar och är blekt gul. Vispa i maizena och salt.
Ställ åt sidan.
Blanda gräddmjölken med kokosnötsmjölken i en tjockbottnad
mediumstor kastrull. Låt koka upp och slå vätskan långsamt i
socker- och äggblandningen. Diska snabbt ur kastrullen, torka den
torr och häll blandningen i kastrullen. Sätt på svag värme och rör
hela tiden med visp, eller träsked tills det tjocknat lätt. Låt
inte koka.
Ta från värmen och passera blandningen i en stor bunke. Låt
svalna i 5 minuter och rör sedan i den rostade kokosen, vispgrädde
och vaniljextrakt. Täck bunken och ställ i frysen i minst 5 timmar,
eller över natten.
Rör blandningen i glassmaskinen i 15 minuter eller enligt
tillverkarens instruktioner När den är klar ska den vara ganska
mjuk och klar att äta. Du kan också frysa den igen för en fastare
konsistens.
Senast uppdaterad: 9 juni 2011