Spira

Ria Kvist tillagar sin egen glass med olika och ibland förvånande smaker. Bild: Peter Lindegren

Gör glass av avokado

Sommaren är här, solen värmer och vi njuter av Ria Kvists hemgjorda glass av avokado, kokos och melon.

Kategorier: Recept 

- Jag saknade glassen hemifrån Filippinerna, smakerna som inte finns här i Sverige, säger Ria Kvist och monterar glassaggregatet på sin köksmaskin. Det var bara för mig att bita ihop och lära mig göra min egen.

Samtidigt som vispen går förklarar hon att det är viktigt att alla ingredienserna är kalla innan hon kör igång. Till och med bunken står i frysen i förväg för att vara riktigt nerkyld. Det ska också vispas ordentligt för att få in luft i smeten samtidigt som den fryses i glassmaskinen.

- Vilken len smak! utbrister en av våra glasstestare Klara Fjällström när hon tar första skeden avokadoglass.

Jimmy Lundgren, vår andre provare, håller med. Själv förstår Ria inte varför vi svenskar så gärna blandar avokado i matlagningen - det är ju en frukt!

- För att inte tala om melon, säger hon och skopar upp av glass nummer två. Jag trodde inte mina ögon när jag serverades melon med skinkskivor som förrätt på en middag.

 

Smaker från barndomens Filippinerna

Melonglassen är frisk och god tycker jag, men både Klara och Jimmy gillade avokadon bättre. Ria berättar att smakerna tar henne tillbaka till barndomen i Filippinerna där hon köpte den av Mamang Sorbetero, glassgubben som gick runt med sin vagn.

- Där gjordes den av kokosmjölk och kassavamjöl eller mjölk från vattenbuffel. En av mina favoriter var den med majs och ost!

Medan vi mumsar på vår glass lyssnar vi till berättelsen om hennes misslyckade försök att göra om konststycket här i Sverige.

- Jag tror att osten var lite för vällagrad, säger hon med ett leende och serverar glass gjord på riven kokos och kokosmjölk.

Kokosglassen faller Klara helt i smaken, men Jimmy vidhåller att avokadon är godast.

En annan som glatt slickar i sig av glassen är Rias dotter Daniella, som deklarerar att mamma är bäst.

- Vad lyxigt att ha en glassmamma, tycker Klara.

 

Gjorde egen bröllopstårta av cupcakes

Ria förklarar att en av anledningarna till hennes glassande är att hon vill ge sina barn lite av sin matkultur. Hon kom till Sverige 2003 efter ett år i Tyskland som au pair. Hemma i Filippinerna väntade sonen David.

- Det var hårt att lämna honom, men jag var tvungen om jag skulle kunna ge oss en bättre framtid.

Bättre blev det också med studier, möjlighet att ta hit sonen, dottern Daniella och så giftermålet med Tomas. Till bröllopet gjorde Ria tårtan bestående av hundra cupcakes. Hon bakade kvällen innan och på bröllopsdagens morgon dekorerade hon.

- Jag kanske börjar bli lite tokig, säger hon med sitt bredaste leende. En sockerslav!

Avokadoglass

Ingredienser

 • 3 mediumstora avokados, ca 680 g
 • 1,75 dl socker
 • 3 dl gräddfil
 • 1 dl vispgrädde
 • 1 msk färskpressad citronsaft
 • stor nypa salt

Gör så här:

Dela avokadon, ta ur kärnan och skeda upp fruktköttet i en bunke.

Tillsätt socker, gräddfil, vispgrädde, citronsaft och salt. Vispa med stavmixer, eller i matberedare till en len och fin konsistens.

Blanda sedan med glassaggregatet i 15-20 minuter.

Melonglass

Ingredienser

 • 1 stor, mogen cantaloupemelon
 • 1 citron, pressad
 • 2 stora ägg
 • 1,75 dl socker
 • 4,5 dl vispgrädde
 • 2,5 dl mjölk

Gör så här:

Dela melonen och kärna ur den. Skeda frukten i en bunke, blanda i citronsaften och mosa. Sila fruktsaften från fruktköttet ner i en separat bunke. Täck bunken med melonen och ställ i frysen.

Värm mjölk, vispgrädde och socker i en kastrull. Rör ihop äggen i en skål. Häll långsamt och försiktigt mjölkblandningen i äggen. Det är viktigt att du rör hela tiden. Häll sedan blandningen tillbaka i kastrullen.

Värm på låg värme under ständig omrörning och skrapa botten med en värmetålig slickepott tills krämen tjocknar tillräckligt. Låt inte koka! Låt sedan smeten svalna och ställ sedan in i kylen i minst 5 timmar, men helst över natten.

Vispa i fruktsaften tillsammans med smeten och blanda i glassmaskinen. När glassen börjat tjockna, innan den är helt klar, blanda i melonen. Om melonen vätskat sig, häll inte i något av den vätskan i glassmaskinen.

Fortsätt blanda i glassaggregatet till glassen är klar.

Kokosglass

Ingredienser

 • 1,25 dl kokosstrimlor på burk, eller vanlig riven kokos
 • 2,5 dl socker
 • 3 stora ägg
 • 1 tsk maizena
 • 0,25 tsk salt
 • 2,5 dl gräddmjölk
 • 3,5 dl osötad kokosmjölk
 • 2,5 dl vispgrädde
 • 2 tsk vaniljextrakt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut kokosstrimlorna på en plåt med bakplåtspapper eller folie. Värm i 5-7 minuter eller till kokosen blivit lätt brun. Låt svalna.

Slå ihop socker och ägg i en mediumstor bunke med en visp tills blandningen tjocknar och är blekt gul. Vispa i maizena och salt. Ställ åt sidan.

Blanda gräddmjölken med kokosnötsmjölken i en tjockbottnad mediumstor kastrull. Låt koka upp och slå vätskan långsamt i socker- och äggblandningen. Diska snabbt ur kastrullen, torka den torr och häll blandningen i kastrullen. Sätt på svag värme och rör hela tiden med visp, eller träsked tills det tjocknat lätt. Låt inte koka.

Ta från värmen och passera blandningen i en stor bunke. Låt svalna i 5 minuter och rör sedan i den rostade kokosen, vispgrädde och vaniljextrakt. Täck bunken och ställ i frysen i minst 5 timmar, eller över natten.

Rör blandningen i glassmaskinen i 15 minuter eller enligt tillverkarens instruktioner När den är klar ska den vara ganska mjuk och klar att äta. Du kan också frysa den igen för en fastare konsistens.

Senast uppdaterad: 9 juni 2011

Dela

Melon blir god glass.

Bild: Peter Lindegren

Klara Fjällström och Jimmy Lundgren provsmakar och njuter av Ria Kvists olika glassorter.

Bild: Peter Lindegren

Rias dotter Daniella, tycker bäst om kokosglassen. Men ljudet är för högt när mamma kör mixern.

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!