Spira

Den egna trädgården på Tomtebo har varit återhämtningsplats för Lena Risholt som har ett krävande arbete och en stor familj. Nu trivs hon bland tomatplantorna på Grön rehab, Forslunda. Bild: Malin Grönborg

Grön rehab minskar stress

Trädgård och växter är Lena Risholts kraftkälla. Nu tillbringar hon arbetsdagarna i grön rehabilitering på Forslundagymnasiet.

Lena Risholt står vid ett planteringsbord och sätter om blommor. Hon beskriver sig som en person som vill mycket och tagit på sig mer än hon orkar. I vintras drabbades hon av en utmattning och sökte sedan Grön rehab.

- Alldeles i början är det bra träning bara att åka hemifrån och kravlöst landa här.

Förmiddagarna ser olika ut. Ibland börjar Lena Risholt med en avslappningsövning i en avskärmad del längst in i växthuset. Där finns vilstolar, en hängmatta och en hylla med cd-spelare och litteratur.

I dag såg hon först till några pelargonsticklingar hon planterat. Lena visar en bricka med små pelargon-bebisar som tar sig bra.

 

Kommit igen från tidigare sjukskrivning

Lena har tidigare varit sjukskriven en period när sorgen av ett förlorat barn kom ikapp.

- Den här gången har jag med mig erfarenheten att ha kunnat återhämta mig bra från den förra sjukskrivningen, säger hon.

Rehabilitering fick hon då hos sin arbetsgivare Umeå kommun, på avdelningen för IT och telefoni. Det fungerade bra, men Lena har hela tiden haft krävande uppgifter, arbetat för mycket och exempelvis tullat på fikarasterna.  

- Jag har fått motivera förändringar ute i verksamheterna och hantera mycket frustration. Jag vill gärna att det ska vara bra för alla! Och det är ju på gott och ont.

 

Grönska minskar stressen

Influerad av bland andra miljöpsykologerna Kaplan, SLU i Alnarp och Johan Ottossons bok om naturens betydelse i en livskris, fick Kerstin Fahlman Noord uppdraget att bygga upp Grön rehab åt kommunen, när sjuktalen var höga 2002.

- När vi ser grönska minskar stressen och våra sinnen skärps, säger Kerstin, som också är ansvarig för trädgårdsmästarutbildningen.

2003-2005 rehabiliterades här ett femtiotal. Verksamheten hade ett samarbete med idrottsmedicinska enhetens Sinnenas rum, som lagts ner till mångas besvikelse. 2007 startade Grön rehab igen men låg nästan nere förra året, sedan de nya sjukreglerna kortat sjukskrivningarna och sjuktalet blivit lägre.

 

Solmogna tomater gav mersmak

När Lena Risholt vill är det välkommet med ett handtag ute i Forslundas tomatodling. Vi traskar genom ett växthus med färgsprakande blommor som snart ska säljas. Framme möts vi av värme och en stark tomatdoft.

- En rad i mitten odlas ekologiskt och får inga tillsatser, de köps upp av en affär i  stan.

Stänglarna i mellersta raden är kanske något kortare men ser ut att ha lika många tomater. Vi står tysta en stund och lyssnar på de hårt arbetande humlorna. Lena minns sin morfars hobbyväxthus. Något av intresset för växter föddes nog redan när hon och hennes bror fick smaka hans solmogna tomater.

Lena är kvar på Forslunda juni ut.

- Då får vi se hemma i trädgården vad jag blivit inspirerad till. Särskilt spännande är det med vitlöken vi satt för första gången. 

Senast uppdaterad: 9 juni 2011

Dela

Bild: Malin Grönborg

Tema "Grönt är skönt"

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!