Spira

– Det är vardagslyx att laga god mat, säger Malin och Simon Gyll, som tillsammans med barnen Miranda, Malte och Nora njuter en vegetarisk lasagne. Bild: Peter Lindegren

Gylls gillar grönsaker

Hos familjen Gyll är det ingen konst att få barnen att äta frukt och grönt. Även om de inte alltid vet vad alla grönsaker heter.

Kategorier: Recept 

Det började med att familjen beställde hem en stor låda med blandade frukter och grönsaker två gånger i månaden. Tre år senare serveras vegetariskt de flesta dagarna i veckan.

- Vi vet inte alltid vad alla grönsaker heter, eller hur vi ska laga till dem, berättar Malin Gyll. Svartrot och majrova var något helt nytt, så vi slog upp på nätet hur de används.

Både hon och maken Simon tycker om att laga mat och ägnar gärna tid åt att laga allt från grunden. Det kan bli körigt ibland med bådas arbeten och de tre barnen, men det är det värt.

- Det blir så mycket godare, säger Simon. Dessutom vet vi ju också precis vad som är i, inga konstiga ingredienser eller tillsatser.

 

Alla måste smaka

Malin fick tidigt var med och laga mat hemma, men Simon har lärt sig det mesta sedan han träffade Malin. Hon tycker att han blir allt duktigare och en del saker gör han bättre än henne. Sedan kan det vara en utmaning att hitta recept som alla gillar, men familjen har en regel:

- Alla måste smaka! säger Malin. Den som inte gillar något får peta bort, men du måste prova först.

Nu verkar det inte vara några stora problem att få familjens tre barn att äta av det som serveras ur de lådor som kommer varje vecka. Både Nora, fyra år, och treårige Malte kan snabbt räkna upp både grönsaker och frukter som de gillar.

 

Äter frukt till mellis

- Melon är gott, tycker Nora. Och tomater och morötter.

Samtidigt som hon pratar mumsar hon på en äppelbit och bjuder mig på en också. Malin berättar att barnen ibland kan få lite plockvänligt frukt eller grönt innan maten och att mellanmålen i stort sett alltid består av frukt.

- Jag tycker om oliver, säger Malte. Och majs och avokado.

Miranda, som är sju år, säger först att hon gillar alla grönsaker, men hämtar till slut något som ser ut som en förvuxen rödbeta.

- Jag tycker inte om kålrabbi, men morötter är min favorit.

 ar1104c_matrep

Veckomenyn står på griffeltavla

Salladsblad är något som inget av barnen är riktigt förtjust i, så de har oftast en barn- och en vuxensallad till maten. Veckans meny skrivs upp på en griffeltavla i köket och barnen hjälper ibland till med matlagningen. Miranda är bra på att hitta recept, både via Bolibompas hemsida, och i olika matprogram på tv.

- Det är viktigt att de är delaktiga, tycker Malin. Även om det kan bli för mycket med alla tre i köket på en gång!

Vegetarisk lasagne (4 pers)

Ingredienser

  • Lasagneplattor
  • 125 g mozzarellaost
  • 1 aubergine eller 2 squash i skivor
  • 400 g babyspenat
  • Ostsås (se recept)
  • Tomatsås (se recept)

Gör så här:

Börja med tomatsåsen och sedan ostsåsen. Varva alla ingredienser i en ugnssäker form, börja och sluta med ostsåsen. Grädda i ugn 200 grader ca 40 minuter tills lasagneplattorna är mjuka.

Servera med sallad.
Sallad 1: En burk majs, tärnad avokado, tomat och gurka.

Sallad 2: Isbergssallad, ruccola, päron i bitar, gurka, fetaost och purjolök.

Ostsås

Ingredienser

  • 7 dl mjölk
  • 4 msk mjöl
  • 1 msk margarin
  • 2 dl riven ost

Gör så här:

Smält margarinet och vispa ner mjölet med lite av mjölken. Häll i resten av mjölken och koka upp. Låt sjuda i några minuter och rör sedan ner osten.

Morotssoppa

Ingredienser

  • 5 morötter                                                                
  • Olja
  • Vitpeppar                                                                  
  • 5 dl höns- eller grönsaksbuljong
  • 1 gul lök                                                                      
  • Salt
  • 1–2 potatisar                               
  • Timjan
  • 1 dl röda linser

Gör så här:

Skala och hacka alla grönsaker. Fräs dem i lite olja i en kastrull. Häll på buljongen och låt koka ca 10 minuter. Tillsätt linserna och koka ytterligare 10 minuter. Mixa till en slät soppa och smaksätt med timjan, vitpeppar och salt.

Senast uppdaterad: 8 september 2011

Dela

Familjen Gyll samlade till en god vegetarisk måltid.

Bild: Peter Lindegren

Även Malte tycker att det är gott med vegetariskt.

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!