Spira

Inledare: "En blomma gör sig inte till"

"Jag är hopplös med växter, men gillar ändå trädgården som bild" skriver Ulrika Ljungblahd i inledaren.

Förhoppningsvis kommer de med åren. De gröna fingrarna alltså. För jag är hopplös med växter. Vi har två vinbärsbuskar på baksidan som hittills aldrig gett någon skörd. I fjol fick vi rabarber så det räckte till en paj. Det var allt.

Men jag gillar ändå trädgården, som bild. Det finns något meditativt och andligt i det långsamma växandet och att finnas så nära jorden. Allt växer i sin takt. En blomma är en blomma - den försöker inte göra sig till.

Apropå trädgård återupptäckte jag nyligen en bok jag hörde som barn -

Den hemlighetsfulla trädgården av Francis Hodgson Burnett (med nya fantastiska illustrationer). Den odrägliga, föräldralösa Mary hittar en bortgömd trädgård och i takt med påtandet förändras hon. Växer och mognar. Blir mindre självisk och mer närvarande. Det finns något där. Någon. »

Jag vet inte vad det är, men jag kallar det magi. Magi trycker alltid på och drar och gör något av ingenting. Allt är gjort av magi, blad och träd, blommor och fåglar.«

Magi, det goda, glädjeskaparen, Gud...

Grönt är skönt är temat för årets sommar-Spira. Träffa Lena Risholt som går grön rehab, besök studiecirkeln som odlar mitt i stan och vårda din inre trädgård med tips från en trädgårdsretreat.

Dessutom blir det orgelsafari och hemgjord glass med smak av Filippinerna.

Senast uppdaterad: 21 december 2011

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!