Spira

Konst i kyrka besöker Ålidhem

Anders Björkman, Västerbottens museum, återvänder till kyrkan som blev början till hans år som kyrkoarkitekturforskare. Ålidhemskyrkan var i fokus för Konst i kyrka i november.

Konst i kyrka besökte en kväll i november den upplysta Ålidhemskyrkan. Anders Björkman, Västerbottens muséum medverkade. Det blev en intressant föreläsning där Björkman tog sin utgångspunkt i sitt eget första möte med denna kyrka.

Det var just Ålidhemskyrkan som blev början till Anders många år som kyrkoarkitekturforskare. Det blev en intressant och medryckande berättelse om en nybildad församlings ambition och tankar, i samarbete med arkitekten Carl Nyréns syn på och lust för att skapa en vardagskyrka i form och material som var både nytt och mycket "svenskt".

Brit-Marie Andrén presenterade den textilkonstnär som komponerat kyrkans altarbildväv; Anna-Lisa Odelqvist-Kruse vars sakrala textilkonst man möter i många av Västerbottens kyrkor. Många av landets kyrkor har också fått ta del av konstnärens förmåga att i levande material uttrycka känslor och budskap genom ett långt och rikt yrkesliv med rötter i företag som Licium och Libraria.

Brit-Maries spännande analys av altarväven gav upphov till synpunkter och många frågor vid den avslutande kaffestunden.

Kyrkherde Lisa Tegby medverkade med stor kunskap och hennes livfulla berättelse om hur formgivaren Anthoni  Rzasas, skulptur "Partisanernas pieta" fann vägen från kommunens badhus till Ålidhemskyrkan rönte stor uppskattning.

Konst i Kyrka anordnas av Konstfrämjandet och Konstföreningen i Västerbotten, i samarbete med studieförbunden Sensus och Bilda samt Svenska kyrkan.

Dela

Katrine Nygren Holmström uppskattade Ålidhemskyrkans rika konstskatt.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!