Spira

Konsthistoria i höstmörkret

I församlingsgården Öst på stan finns flera spännande konstskatter. Under Konst i kyrkans senaste träff stod barockmålningen Antonius och Paulus i centrum.

Konst i Kyrka inbjöd häromkvällen till konsthistorisk upptäcksfärd på Umeå stads församlingsgård i Umeå. I det vackra rummet en trappa upp finner man flera spännande konstskatter. Tidspannet sträcker sig över mer än 300 år.

Barockmålningen Antonius och Paulus stod i centrum för kvällens föreläsningar. Målerikonservator Linda Sandström berättade intressant om sitt arbete med att konservera målningen. Ett imponerande arbete utfört med stor skicklighet.

Konstvetare Brit-Marie Andrén informerade om målningens motiv och historia. Helgonlegenden om Antonius och Paulus som möttes i öknen i övre Egypten någon gång i mitten av 200-talet. Båda hade lämnat stora rikedomar bakom sig, sökte ensamhet, tystnad och fasta, fjärran från tidens larm. Antonius blev den som grundlade det allra första klostret, han  kallas munkväsendets fader och vars klosterorden fanns kvar i Europa så sent som vid franska revolutionen.

Den stora målningen är en gåva från Helge och Ragna Eriksson, tidigare boende i Umeå. Det är dock tyvärr oklart när målningen kom till stadsförsamlingen. Konstnären är okänd. Andra sevärda skatter i det vackra rummet är spår efter familjen Wretling, saxnäskonstnären Folke Ricklund med flera.

Konst i kyrka anordnas av Konstfämjandet, Konstföreningen, studieförbunden Sensus och Bilda Nord i samarbete med Svenska kyrkan.

Dela

Lisbeth Holmberg och Chris Aronsson diskuterar hur den okända konstnären belyser eremiternas asketiska liv. Foto Ewa Arntzén

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!