Spira

Uppdukat till eritreansk måltid för ärade gäster; kycklinggryta med de tolv obligatoriska kokta äggen, men popcornen får vänta till kaffet. Bild: Peter Lindegren

Kyckling till ärade gäster

– Jag har kryddat svenskt!
Yordanos Mosazghi ler och bjuder oss in i köket där hon lagat till en eritreansk måltid. En måltid för, visar det sig, ärade gäster.

Kategorier: Recept 

Det doftar gott och mustigt ur grytan på spisen, men det är köksbordet som drar till sig uppmärksamheten. Färgglada korgar och fat med bröd, popcorn och kaffebönor är uppdukade till en riktig ögonfägnad.

- Vi äter inte eritreanskt så ofta, berättar Yordanos Mosazghi och lägger ner tolv kokta ägg i kycklinggrytan. Det är mat som tar lång tid att laga och vi hinner inte på vardagarna.

Både hon och maken Tesfay arbetar heltid och så har de fyra barn att tänka på, även om äldsta dottern, Meron, flyttat hemifrån. Till vardags är det faktiskt Tesfay som lagar den mesta maten.

- Han gillar det, säger Yordanos Mosazghi. Det är en bra man jag har!

I elva år har de varit gifta nu. Förra året fick hon en speciell gåva av maken för att fira den tioåriga bröllopsdagen och sin fyrtioårsdag - en resa till Eritrea med hela familjen.

- Det var fantastiskt och en riktig överraskning, berättar Yordanos. En väninna ringde och undrade när vi skulle åka, men jag trodde henne inte. Det var inte förrän vi var tvungna att vaccinera oss, som jag fick veta.

 

Vintrarna var en chock

Själv njöt hon av att vara tillbaka och att träffa mamma och syskon, som hon inte ser så ofta. Familjen flydde från kriget i olika omgångar och bor utspridda i Kanada, Tyskland och Australien.

- Själv kom jag hit som artonåring, säger Yordanos. Självklart var det mycket som var annorlunda, men vintrarna i början var lite av en chock!

Hon berättar om misslyckade klädköp, om skor som ska tas av inomhus men inte i kyrkan och om första mötet med surströmming… Så var det första gången hon och maken bjöd svenska vänner på middag.

- De tog en tugga och sedan kunde de inte äta mer! Nu har jag lärt mig att krydda svenskt, säger hon med med ett lugnande leende och serverar oss av grytan. Kyckling är något vi lagar till speciella gäster.

Medan vi äter, med händerna förstås, talar Yordanos om sitt arbete i hemtjänsten, där hon först och främst går till äldre eritreaner för att kunna serva dem på modersmålet.

- Alla är alltid så glada när jag kommer, säger hon och berättar glatt om trevliga arbetskamrater, bra arbetsledning och det roliga med att jobba med olika språk.

Det är dags för kaffe och det är nu popcornen och det gigantiska brödet har sin plats.

Eritreansk kycklinggryta

Ingredienser

  • 1 kyckling
  • 5 röda lökar
  • 1 ,5 dl tesmi, eritreanskt kryddsmör
  • (eller vanligt smör)
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 tsk salt
  • 3–5 dl vatten
  • 12 ägg, hårdkokta

Gör så här:

Skala och hacka löken. Låt den svälla ca tio minuter på svag värme i en tjockbottnad gryta.

Tillsätt kryddblandningen och lite vatten. Koka upp i 10 min. Tillsätt matfettet (tesmi) och tomater.

Koka ytterligare 10 min. Dela kycklingen i 12 bitar och lägg dem i grytan.

Tillsätt vatten, litet i taget, och salt. Koka på svag värme tills köttet är klart, ca 30 min.

Servera i skålar med ett helt kokt ägg i varje. Servera tillsammans med Injera.

Injera

Ingredienser

  • 1,5 kg lantvetemjöl, 4 sädesslag
  • Ca 1 liter kallt vatten
  • 4 dl surdeg (eller 25 g jäst)

Gör så här:

Blanda till en pannkaksliknande smet. Låt den stå i rumstemperatur i två dagar.

(Spara några dl av smeten i kylskåp så du har surdeg till nästa gång.)

Grädda i stekpanna, utan fett.

Himbahsa

Ingredienser

  • 150 g matolja
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 1 msk citronskal
  • 50 g jäst
  • ½ dl socker
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 14-16 dl vetemjöl

Gör så här:

Ett jättestort bröd, receptet kan halveras.

Blanda jäst, vatten, matolja, citron, socker, salt och vaniljsocker. Tillsätt mjölet och knåda degen. Jäs i 30 minuter. Platta ut degen till en rund kaka. Skär fyra skåror tvärs över kakan så det bildas åtta bitar. Gör mönster på degen med kniv och gaffel.

Låt jäsa 20 minuter. Grädda i 200 grader i 20 minuter tills brödet fått fin färg.

Servera gärna med eritreanskt kaffe och popcorn.

Senast uppdaterad: 15 december 2011

Dela

Injera

Bild: Peter Lindegren

Del av ingredienserna, popcorn, injera, flytande ägghalvor i grytan och himbahsa

Bild: Peter Lindegren

Det mycket söta kaffet serveras

Bild: Peter Lindegren

Kaffe och Himbahsa

Bild: Peter Lindegren

Yordanos Mosazghi använder inga decilitermått när hon lagar eritreanskt. Receptet finns i huvudet.

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!