Spira

Förra året odlade stadsodlingscirkeln för första gången vid mellan Umeå stads kyrka och älven. Bild: Privat -

Laddar för gerillaodling

Löken kommer från Australien, paprikorna från Spanien och äpplena från Chile.
- Vi fraktar mat tusentals mil. Det ger ett ohållbart oljeberoende, menar Kajsa Danielsson och de andra i Stadsodlingscirkeln som i sommar har odlingar vid älven nedanför Umeå stads kyrka.

Stadsodlingscirkeln träffas ett par gånger i månaden för att lära sig om trädgårdsodling. Gruppen i Umeå är del av den internationella omställningsrörelsen som startade för fem år sedan i Storbritannien och blir allt större.

Rörelsen har många namn: urban farming, stadsodling och gerillaodling. Bland annat genom att få fler att odla egna grönsaker i närmiljön vill de minska oljeanvändningen, förbättra stadsmiljön och skapa ekonomiska och sociala fördelar.

Att odla på obrukade platser i städer är inget nytt. Under andra världskriget fanns så kallade Victry gardens i England, USA och Kanada. För att visa hur viktigt det är med egen och nyttig mat har exempelvis Michelle Obama anlagt en sådan på Vita husets gräsmatta.

- Broparken i Umeå var en potatisåker under kriget, då odlades varje plätt för att människor skulle klara sig. I dag är vi egentligen också tvungna att börja med närodlat, säger deltagaren Kajsa Danielsson.

 

Arbetskraftinvandrare i komposten 

Den här kvällen ska cirkelns 20-tal odlingsentusiaster som samlats i Studiefrämjandets lokal, planera sommarens plantering. Men först ska de lära sig om hur trädgårdsavfall blir till näringsrik kompostjord.

En förutsättning är att den har ordentligt med syre.
- Det ska vara gott om luft och glest i behållaren, ärtblast är extra bra eftersom det drar till sig syre, säger Staffan Langström och ritar en kompost för trädgårdsavfall varvat med matjord och grenar. Han har arbetat många år med växtodling på SLU.

- Vad mer kan behövas för att få igång komposten? frågar han deltagarna som har många bra förslag: bakterier, maskar, värme, fukt, sågspån, svampar och små insekter.

Mask tillsätts bara i hushållskomposter och då en särskild sorts vita maskar som finns att köpa i trädgårdsaffärer. De lever inte här naturligt, utan är arbetskraftinvandrare som en deltagare uttrycker det.

För att veta om komposten håller rätt temperatur tipsar Staffan om att sticka in ett rör och släppa ner en termometer som man knutit fast med ett snöre.

Ett vanligt problem är att det blir för blött, komposten ska inte gå att krama ur.
- Lägg växttorv i botten som suger upp regn om den är öppen, varva först med blast och sedan med matjord.

Förhållandet mellan kol och kväve, det vill säga c/n kvoten, är viktig. Den ska helst ligga runt 20-25. För att höja kvoten tillsätter man något med mycket kol och hög kvot som sågspån. För att minska den tillsätter man något med låg kvot, exempelvis urin.

- Köper du ett lass jord är det värt att kosta på en analys. Kolla med kommunen eller SLU, föreslår Staffan.

Tyvärr är det svårt i norra Sverige att hinna få gödningen klar från en sommar till en annan, eftersom säsongen är för kort.

- Det behövs i regel en sommar med efterkompostering. Då tillsätter man inget utan vänder på sin höjd jorden ibland. Att vända jorden är alltid bra.

 

Vattnar med älvvatten

Efter en paus skissar Kajsa Danielsson upp fem rektanglar på whiteboarden. Det är pallkragarna med sommarens odlingar. Gruppen har fått tillåtelse från kommunen att ha odlingslådorna nedanför Umeå stads kyrka och vattna med älvvatten.

- Det är bra med närheten till älven. Vi planterar det som växer högst längst bak, så de inte skuggar det andra. Om det sluttar får vi kanske ha dubbla odlingslådor längst bak, säger Kajsa.

- Här sätter vi sockerärtor, morötter, gul lök, bondbönor, potatis och mangold, säger hon och skriver in grönsakerna i rektanglarna och fortsätter med fler: kålrot, mangold, sallad och squash…

Förra sommaren odlade gruppen tillsammans för första gången. Rödbetor, spenat, purjolök, mynta, squash, krasse, potatis och morötter spirade då nedanför Umeå stads kyrka.

Till deras glädje har kommunen i år sponsrat med pallkragar och jord. På flera håll i Sverige har kommuner gett stadsjordsidén stöd på olika vis. Precis som förra sommaren kommer dock de engagerade i Umeå få betala 600 kronor för att ansöka om att låna mark och lika mycket i hyra.

 

Fler välkomna att sköta sommarens odlingar

Inför den här sommaren har Stadsodlingscirkeln hört sig för om mark för odling hos bostadsföretag, kyrkor och skolor. I ett remissvar till kommunens långtidsplanering krävde de att mark ska avsättas till odlingar och att stadsodling ska uppmuntras och underlättas för ett hållbart Umeå.

Träffen avrundas med beställning av fröer. Alla får samsas runt en dator, men Staffan Landström har också med en katalog från Runåbergs fröer.

- De har bra kvalitet och är ekologiska. Jag avråder från att köpa småpåsar i affär. Det finns ordentliga undersökningar som visar att de är skräpfröer, säger Staffan.

Potatisen i mataffären är inte heller bra som utsäde.
- De har utsatts för groningshämmande medel för att hålla i lagring. Köp istället sättpotatis på Granngården exempelvis.

Örterna kommer gruppen att köpa i krukor lokalt från Hällnäs, för att de snabbt ska ta sig.

Under sommaren ska de ses en kväll i veckan för att sköta om odlingslotten nedanför Umeå stads kyrka. Andra intresserade är också välkomna.

Senast uppdaterad: 9 juni 2011

Dela

Stadsodlingscirkeln lär sig om trädgårdskompostering. Staffan Langström avråder från att lägga mögliga växter och blommor som gått i frö i komposten, om inte komposten ska vila i flera år.

Bild: Anna Ådén

En fördel med att odla tillsammans är att det blir mindre betungande för nybörjare, menar Kajsa Danielsson.

Bild: Anna Ådén

»Tänk er, en matpark med fruktträd, bärbuskar och grönsaker på Mimerskolans grusplan.« Visionen kommer från Annika Burholm som tillsammans med Sonja Viklund drog igång stadsodlingen i Umeå. I fjol var det premiär för odlingslådorna vid älven.

Bild: Privat -

Tips på länkar om stadsodling!

* Omställningsrörelsen: www.transitionsweden.se

* Stadsjord i Göteborg  stadsjord.blogspot.com

* Matparken i Gottsundagipen, Uppsala. www.matparken.wordpress.com

* Ekoringen i Luleå: www.halsogarden.se

* Mykorrhiza i Malmö: www.mykorrhiza.se

* Gerillaodling: www.guerrillagardening.org

(Tips från Annika Burholm, en av initativtagar till stadsodling i Umeå)

Tema "Grönt är skönt"

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!