Spira

Alexander Karlsson och Frida Sjöström (se splatbild) arbetar med garn och lera på Kreativ verkstad i Mariakyrkan. Bild: Erika H Magnusson

Lera, glasyr och proffsugn

Ida Nilsson koncentrerar sig på lerklumpen som snurrar på drejskivan. Lyckas hon göra sin första kopp i kväll, eller blir det en till i raden av skålar?

Kategorier: Spira besöker 

Första gången Ida Nilsson var på Kreativ verkstad i Mariakyrkan, insåg hon först hemma hur lerig hon blivit.

- Jag var tvungen att duscha, minns hon.

Många måndagskvällar senare håller leran sig bättre på plats. Med en lerig hand greppar Ida en kopp från fikavagnen och sätter sig intill Alexander Karlsson vid det stora bordet.

Han håller på att sy samman rutor han stickat i olika färger. Det skulle först bli en filt, men slutar som en fin kudde.

 

Drejskivorna börjar snurra igen

Ljudet av snurrande drejskivor börjar om. Ida har fikat snabbt och återgått till tämjandet av leran. Ett lerblock och en våg står lite längre bort på bordet. Ida Nilsson och ledaren Frida Sjöström har mätt upp sina klumpar på 400 gram styck.

Det finns egentligen inga begränsningar för skapandet på måndagskvällarna för ungdomar som gått ut nian. Återbruk, ull, tyg, lera eller trä kan bli till allt möjligt. En kille håller på med något som liknar en förgylld romersk lagerkrans tillverkad i plastblommor och guldspray.

Kunniga ledare finns till hands och dessutom en riktig Rolls Royce till keramikugn. Här finns däremot inga prestationskrav.

- Det är helt okej att bara fika och umgås, säger ungdomspedagog Ingrid Hammarberg.

 

Daglediga möts för att dreja

För drygt ett år sedan invigdes den kompletta keramikverkstaden.

- Det är så roligt är att det är på riktigt. Med lera, glasyr, ugn och proffsig handledning. Barnen kan använda sina skålar för att göra paj hemma, säger Ingrid och visar keramikalster från en barngrupp.

Keramikverkstaden är också en mötesplats för daglediga. Idén kommer från Frida Sjöström, som själv gått en termin i öppen verkstad i Uppsala.

- Det är svårt att vara sysslolös och det finns något läkande i att hålla på med händerna, att skapa något konkret utan krav, säger hon.

Frida är mammaledig men är i kväll på besök med lillen som verkar känna igen ljudet av drejskivorna. Vikarien Katarina Bergner är glad över att få ta upp keramiken, senast drejade hon på bildlärarutbildningen. Keramiksatsning ska inte stå och falla med en person.

- Vi vill att grupperna blir mer eller mindre självgående, att de som är här landar, säger Frida när hennes lerklump förvandlas till en kopp. På drejskivan längre bort har en annan kopp tagit form, Ida Nilssons första. Nu ska den torka till nästa tisdag. Bränning i ugnen är ännu ett par moment bort.

Senast uppdaterad: 14 april 2011

Dela

Frida Sjöström

Bild: Erika H Magnusson

Mariakyrkans keramikverkstad

För unga! Öppet för niondeklassare och äldre måndagar kl 18.00. För den som vill vara kreativ eller bara träffas och fika.

För alla! Måndagar och fredagar kl 9-15, material till självkostnadspris.

Musicera på Kreativ verkstad

På Kreativ verkstad finns också möjligheter att lära sig spela ett instrument eller starta ett band, med hjälp av kunniga ledare.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!