Spira

Liza L Lundkvist arbetar drygt halvtid som personlig assistent, vid sidan av musiken. Bild: Malin Grönborg

Liza L Lundkvist: Älskar ord mer än musik

För sångaren och låtskrivaren Liza L Lundkvist är orden viktigare än
musiken. Sångtexter är extra roliga att skriva. Eftersom de är så korta måste hon veta vad hon vill ha sagt. Allra helst skriver Liza för gudstjänster.

Liza L Lundkvist lutar sig framåt vid kafébordet, hon får vrida sig lite från fönstret i det starka solskenet.

Hon har alltid haft mycket känslor på insidan och behov att sätta ord på tankarna.
- Att skriva har varit ett sätt att bli till.

Bland hundratalet dagböcker från uppväxten minns Liza en ljusblå med hästar på framsidan. En dag gjorde hon misstaget att ta med den till skolan och killarna snodde den.

- Det värsta var inte att de läste utan att de skrattade. Känslan av att det jag ville skriva och ge av mig själv togs emot med skepsis. Den känslan har jag mött senare också och haft svårt att hantera.

Hon har skrivit, sjungit och spelat hela livet. I vintras kom hennes fjärde skiva Elva sånger om tro. Den, liksom den förra, är åt det jazziga hållet, lite vemodig i melodierna men hoppfull. Inte insmickrande men vacker. Låtarna har ett långsamt tempo.

- Jag har alltid haft behov av eftertanke, av att stanna upp. Det är nog därför jag gör stillsam musik.

 

Barn vågar mer

Hon berättar om hur Spela för mig, på hennes förra skiva, kom till.

Spela för mig
Berätta igen och igen
Om barnet som vågade älska
Och samtidigt sa sanningen 

- Barn vågar så mycket mer, vågar säga sanningen och ändå vara lojala. Barnet bär vi alltid med oss.

Markisen går ner och ljuset blir behagligare när Liza berättar.

Sången handlar om att hitta sig själv, hitta barnet. Barnet är fritt och vågar »spela för mig«.

- Titeln har att göra med en kärleksfull attityd, att bjuda in någon i sitt liv. Om du spelar för mig så bjuder du in mig.

Bakom texten ligger något hon jobbat mycket med, sin prestationsidentitet.

- Jag växte upp och lärde mig hur man skulle göra rätt. Som ung vuxen var jag väldigt försiktig och nog inställd på att leva efter andras normer och värderingar, jag hittade inte riktigt mina egna.

 

Gudstjänster är roligaste jobben 

När hon var runt trettio kraschade tillvaron. Det blev skilsmässa både från hennes första man och från hennes församling, från en tillvaro med hårda gränser mellan rätt och fel. 

- Det satt nog mycket hos mig själv. Jag behövde göra mig fri från andra människors föreställningar om mig, eller vad jag trodde var deras föreställningar.

Det var precis efter lanseringen av hennes andra skiva och det skulle dröja ungefär tio år tills hon gjorde den tredje.

Efter att hon lämnat Pingstkyrkan i Lycksele flyttade hon så småningom till Umeå där hon utbildade sig till svensk- och engelsklärare, gifte om sig och blev mamma till tre barn. Hon hittade tillbaka till gudstjänstlivet genom Svenska kyrkan och EFS, där hon till sin glädje upptäckte kyrkoåret. Några av de viktigaste spelningarna för Liza är just gudstjänster.

- Jag tycker gudstjänsten är ett otroligt verktyg att ventilera livsfrågor. Hittar jag ingen sång som passar gör jag en. Om vi som gör gudstjänsten har en trovärdig vinkel är det inte svårt. Det är ungefär som att skriva en predikan.

När gudstjänsten är »en plats för människan med allt hon är« är det de roligaste jobben.

- När det vanliga livet ryms i gudstjänsten, angår den oss. I dag kan jag säga att jag tror att kyrkan är viktig igen.

 

Kämpat med att vara någon annan

Liza L Lundkvist har samarbetat med kör och musiker i Tegs församling med konceptmässor som Schlagermässa. Ett annat viktigt samarbete har varit ett program med Ersmarkskören, där några av Lizas egna låtar arrangerats för kör av Jonas Nyström.

- En sång är så mycket mer än ett vackert smycke, säger Liza. När musiken i gudstjänsten och i livet kommer från ett öppet hjärta, då är det förkunnelse.

Om Liza har ett budskap är det tillit till livet, till Gud.

- Människan är välkommen och älskad som hon är. Det är just den vi är som på något sätt behövs. Att känna sig otillräcklig och försöka vara något annat har jag själv kämpat med.

Efter en gudstjänst då bibeltexterna utgick från »Trons kraft«, skrev hon Till Rachav.

Din kärlek ska ge dig
Den framtid du väntat
Din kärlek din längtan
Ska ge dig ditt liv

Rachav är en prostituerad kvinna i Josua, Gamla testamentet, som hjälper fienden att inta hemstaden, i utbyte mot att hennes familj får skydd.

- Jag var så fascinerad att en kvinna som hon finns med i texterna om tro och funderade över vad det kan betyda i mitt liv. Hon var nog en kvinna med en stark längtan efter en andra chans och en stor vilja att skydda familjen. Jag, som själv fått bryta med ett sammanhang för att kunna förändras, fick tankar.

Sången Till vem på skivan som kom ut i vintras, skrev hon till minne av offren i tsunamin 2004 i Thailand. Den handlar om lidandet vi får i våra knän i vardagsrummet, maktlösheten vi kan känna.

- Det jag kan göra är att be och ropa, bli en röst för den som inte kan ropa. På något sätt blir det då inte totalt mörkt, att vi ropar betyder att vi har en tillit. Lidandet föder tillit. Det finns en styrka i vår sårbarhet.

 

Vill vara rädd om vänner

Om Liza själv ska lyssna på musik väljer hon sångare som berättar sin musik. Hon nämner Joni Mitchell och Amy Winehouse.

- De har ett uttryck som kommer från dem själva.

Liza L Lundkvist konstaterar att hon förutom ord inte har några stora intressen. Hon lyssnar inte ens särskilt mycket på musik själv. Läser gör hon bara periodvis.
- Men jag är otroligt förtjust i samtalet. Om det kan kallas ett intresse så är det mitt stora. Jag och en väninna brukar ta promenader och de blir alltid längre än tänkt. I samtalet får jag blicken på den andre, kan identifiera mig och får också inspiration, säger Liza.

Hon säger sig ha varit snacksalig sedan barnaåren och ler åt minnet av gymnasietiden på musiklinjen i Skellefteå, då hon och kompisarna kunde sitta i timmar om kvällarna.

Lizas vänner är hennes förebilder; de som tål också sämre dagar.

- De står kvar också om jag behöver vara trasig en stund. Sådana vänner ska man vara rädd om, säger hon.

Liza sitter kvar en stund själv när intervjun är slut och ger sig tid för eftertanke.

 

I sommar sjunger Liza i tv-andakter från Tavelsjö.

 

Senast uppdaterad: 9 juni 2011

Dela

Liza L Lundkvist i Helena Elisabeth kyrka.

Bild: Malin Grönborg

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!