Spira

Mamma Linda Söderström, Umeåföreningens ordförande "för Makalösa föräldrar" leker med barnen när de besöker utställningen om tåg på Gammlia. Bild: Stina  Nordin

Mötesplats för makalösa föräldrar

Nova Lundberg Wallin tröttnar inte på att vara stins. Mamma lägger ettöringar i myntinkastet. Tillbaka kommer en tågbiljett.
I dag besöker föreningen "Makalösa föräldrar" en utställning om tåg på Gammlia.

Cecilia Wallin och dottern hör till de aktiva i Makalösa föräldrar.

- Det har varit bra för oss att vara med och knyta kontakter. Som ensamstående är det ofta svårt att komma in i par-gemenskapen. På dagis var jag till att börja med den enda ensamföräldern, säger hon.

Med hjälp av opinionsarbete och mötesplats-byggande, jobbar organisationen för att medlemmarna och deras barn ska ha samma förutsättningar som de i kärnfamiljer. Av 1,9 miljoner barn och ungdomar i Sverige bor ungefär vart fjärde barn tillsammans med bara en av föräldrarna.

- Livet förändras när man separerar. Det är allt från det sociala till att bli ensam med många ansvarsfrågor, säger Linda Söderström, ordförande i Umeås Makalösa föräldrar.

Känner sig inte annorlunda

Hon har kommit till Gammlia med sin fyraåriga son.
- Föreningen är viktig för barnen också. De behöver träffa andra med särboende föräldrar så de inte känner sig annorlunda.

En fördel med att vara ensam förälder är närheten till barnen.
- Vi har mer tid att lyssna än när det också finns en annan vuxen med, säger Linda.

 

Det går att komma utan barn

Den interaktiva delen av utställningen Jääärnvägars, va mycke som går på räls! går hem hos hennes son och de andra barnen.

Vanligtvis hålls träffarna i Umeå stads församlingsgård där föreningen lånar en lokal. De träffas ungefär var tredje vecka, både udda och jämna veckor, så det ska fungera oavsett vilken vecka barnen bor hos föräldern.

- Det går komma utan barn också, det är primärt en vuxenförening, säger Linda.

Populärast har faktiskt After work blivit, då föräldrarna går ut tillsammans, ett par gånger per termin.
- Vissa har bara kommit till dessa tillfällen, skrattar Linda.

 

Växte efter föreningsbildande

Den lokala föreningen i Umeå bildades för ett år sedan och fortsätter att växa. Att de uppmärksammats i media och börjat med webbaserad kalender och en facebooksida har haft stor betydelse.

- Facebooksidan är ett bra sätt att kommunicera. Det är öppet också för spontana aktiviteter och vi tipsar varandra, som de senaste inläggen om våffelförsäljning i Hamptjärnstugan och skapande lördag på Hamnmagasinet, säger hon.

Linda Söderström tycker att Umeå är en schysst stad att bo i som ensamstående med tanke på att det händer en hel del. I Lund som är storleksmässigt jämförbar, har föreningen ett hundratal medlemmar. Snart hoppas Linda att också Umeåföreningen är där, eftersom hon tror att många fler skulle ha glädje av att vara med.

- Men det är svårt att nå de ensamma föräldrarna, de är ofta pressade av livspusslet och orkar kanske inte mer än jobba, hämta barn och gå till affären.

 

Medlemmar har olika situation

Medlemmarna är en blandning föräldrar i olika åldrar och vårdnadssituation, men än så länge bara en handfull män. De flesta engagerade har små barn, två till sju år.

- Äldre barn har mycket egna aktiviteter så de och deras föräldrar har inte samma behov. Det går inte heller att tussa ihop barn på samma sätt när de är lite äldre, säger Linda
Söderström.

En större förening betyder större möjligheter. I Lund har Makalösa just dragit gång barnverksamhet med middag varje kväll tillsammans med IOGT.

 

Tror på grupp för tonårsföräldrar

- Om vi var fler kunde vi ha flera grupper, en för heltidsföräldrar, en för helgföräldrar, en för tonårsföräldrar och så vidare. Makalösa föräldrar på andra orter har framgångsrikt arbetat med samtalsgrupper för ensamma tonårsföräldrar och jag tror behovet av en sådan grupp finns i Umeå också, säger Linda.

På träffarna talar de ofta om sina villkor här i Umeå. De önskar till exempel att iksu hade barnverksamhet medan föräldern tränar.

Linda själv skulle önska att Bostaden byggde ett kollektivhus som finns i många andra städer, för alla typer av familjer. Ett sådant skulle hon gärna bo i.

Senast uppdaterad: 27 oktober 2011

Dela

Elias Norén drar i en tross och mamma Linda Söderström drar i andra änden när de besöker utställningen om tåg på Gammlia.

Bild: Stina  Nordin

Nova Lundberg Wallin i biljettluckan åker bil till pappa i Gävle var tredje helg. Snabba fungerande tåg söderut är därför något hon och föräldrarna ser fram emot.

Bild: Stina  Nordin

Kul på Gammlia.

Bild: Stina  Nordin

Makalösa föräldrar

Föreningen finns i Umeå sedan 2010

Bildades 1996 på riksplan

Finansieras främst av Socialstyrelsen och Allmänna arvsfonden

Utsågs till Årets lobbyist 2010 av tidningen Resumé

Lokalföreningen

Umeås Makalösa föräldrar på facebook

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!