Spira

En enkel mässa avslutar Nattkyrkans öppethållande sista fredagen i varje månad. Bild: Peter Lindegren

Nattöppet i kyrkan

– Det här är perfekt för den som inte är så kyrkvan, säger Maria Holmgren som är volontär i Umeå stadsförsamling och engagerad i Nattkyrkan. En verksamhet där hon själv trivs som fisken i vattnet.

Marschallerna lyser upp gångvägen fram mot kyrkporten. Klockan är nio och höstmörkret har sänkt sig, men i Umeå stads kyrka är det varmt och välkomnande. En fredagskväll varje månad har Nattkyrkan öppet.

- I kväll har vi släppt in Verkligheten i kyrkan, säger diakon Agneta Nyberg med ett brett leende.

Bandet inleder kvällen med låtar om kärlek, hopp, förtvivlan och förtröstan på Gud. Allt på svenska.

- Känslorna kommer fram tydligare då, tycker gitarristen och sångaren Joel Sundholm. Dessutom förstår ju alla vad vi sjunger.

Verkligheten består också av basisten Gustav Sundström, elgitarristen Andreas Viberg och Magnus Ohlsson på slagverk. Kvällen till ära inviger han ett gammalt kinaschack som en del i trumsetet.

- Det blir olika ljud beroende om facken med kulorna är öppna eller inte, förklarar han. Jag tycker det är kul att experimentera lite.

 

Vill göra kyrkan mer tillgänglig

När sista ackordet klingat ut tar besökarna för sig av te och kakor. Nattkyrkan startade förra hösten och tanken är att göra kyrkorummet mer tillgängligt.

Förutom mässan, nattvarden, som firas vid elvatiden finns det inga fasta hållpunkter, alla är välkomna att komma och gå som de vill.

- Det är det som gör de här fredagskvällarna så perfekta, tycker Maria Holmgren. Här kan vi alla insupa det vi känner utan krav.

Maria är volontär och har varit med i Nattkyrkans team sedan starten. Hon råkade kontakta församlingen precis när de var i planeringsstadiet. Nu jobbar hon en del med att informera, främst på facebook.

När hon började studerade hon till socionom och ville göra något för människor i centrum. Nu är hon färdig, men hoppas bli kvar i stan.

 

Värmeljus tända vid altaret

Några i teamet har tagit en runda ute och det är dags för den enkla nattvardsgudstjänsten. En mängd värmeljus står tända vid altaret och ungdomskören Turbulens inleder.

- Den som hellre vill ta en kopp te till och prata en stund får naturligtvis göra det, säger skolpastorn Mikael Åström, en av initiativtagarna. Här finns inga måsten.

BILDTEXT

Bandet Verkligheten inledde den här fredagskvällen med egen text och musik. En mässa avslutar kvällen. Maria Holmgren är en av volontärerna som arbetar med Nattkyrkan. »Det är ett bra sätt att använda själva kyrkan.«

Senast uppdaterad: 27 oktober 2011

Dela

(Bild över och under) Bandet Verkligheten inledde den här fredagskvällen med egen text och musik.

Bild: Peter Lindegren

Bild: Peter Lindegren

Maria Holmgren är en av volontärerna som arbetar med Nattkyrkan. »Det är ett bra sätt att använda själva kyrkan.«

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!