Spira

Nr 2 2011

Fixa festfint ute
Försoning i tvättstugan
"Musik är som meditation"


Innehåll

 

Bjud ut gästerna i påsk!

Med trasmattor, färgglada vimplar och saffranssoppa i mattermos bjuder Susanna Skog på påsklunch vid Hamptjärnsstugan. Även altanen eller närmaste lekpark kan bli tillfälliga uterum för fest.

 

Göra musik är som meditation

För musikern och Volvoarbetaren Janne Püschel är vägen målet. Bland det roligaste han gjort är att hålla i rockcirklar för ungdomar.

 

Ludd för ludd och lapp för lapp

I tvättstugan kan luften vara tät av både ånga och sura miner. En försoningslös ilska över ludd och stulen tvätt kommuniceras med post-it-lappar. Mönstret känns igen från andra konflikter, såväl vid smågroll som nationella kriser.

Krig och fred i tvättstugan

Inte konstigt att det blir krig i världen när sådana närapå kan uppstå i en tvättstuga. Försoning och fred är stora ord, men behövs även i det lilla. Häng med på en övning hemmavid!

 

Polisen som förlät

Kulorna från AK5:an var en hårsmån från att döda. Ändå har polisen Lars-Göran Hannler förlåtit rånaren som sköt honom.
- Det kan låta förenklat och naivt, men det funkar.

 

Hanna minns och går vidare

- Utan försoning stångar jag pannan blodig för att få min rätt, och även små frågor kan bli stora, säger sametingspolitikern Hanna Sofie Utsi.
Hon menar att försoning handlar om att både minnas och gå vidare.

 

Glad för samtal med samer

- Utan kontakt blir det lättare konflikter, säger Henrik Sandström, referensperson i Svenska kyrkans försoningsprojekt mellan markägare och samer i Åmsele.

 

Varför sådan uppståndelse?

För många är julen årets viktigaste högtid, men i kyrkan räknas påsken som strået vassare. Varför har det som hände då så stor betydelse? Ja, det är inte ens kristna riktigt överens om!

 

Därför gillar vi påsken

"Gud finns överallt". Det är musiker Richard Öbergs association till påsken. Ludvig Jonsson och Annica Dageryd har andra.

 

Egen retreat i stugan

»Det som kan hända när man är ensam ett dygn utan tv och dator är att man blir varse hur känslorna sköljer över ens sinne.«
Det skriver Anne Ormrot i en reflektion efter retreat i stugan.

 

Yngre dementa gillar Levande vardag

Sven-Erik Ingelsson slår en strike vid första försöket. Han och Ingemar Lövgren är de mest sportintresserade i en grupp yngre med demensdiagnos från äldreboendet Sjöjungfrun. Genom projektet Levande vardag besöker de bowlinghallen.

 

De tror på "Någonting större" i Vännäs

"Någonting större" är namnet på en stor ungdomskonferens med kristna förtecken som äger rum i Vännäs under påskhelgen. Julia Carlsson är en av ett 30-tal ungdomar har arbetat med konferensen i ett år.

 

Lera, glasyr och proffsugn

I Mariakyrkans kreativa verkstad finns kunniga ledar e,    en  riktig Rolls Royce till keramikugn, men   inga prestationskrav.

 

Marie målar helst ansikten

»Samhörighet« heter oljemålningen på Spiras baksidan. Konstnär är Marie Rönnblom, till vardags husmor i Ersbodakyrkan.

 

Skapar ätbara konstverk

Gör din egen påsktårta med härlig fyllning av både hallon- och chokladmousse. Jessica Jacobsson, hobbybagare i Ersmark, visar hur.

Inledare: Jag vill bara säga: ´Men du då?!*

Men försoning och förståelse kommer sällan automatiskt. Spontant vill jag helst fräsa: »Men du då!?«

Vardagstankar: Problem och mysterium

Varför finns det så mycket gott i världen? Hur kan det vara så att så mycket fungerar? Lisa Tegby funderar över gott och ont så här i påsktider.

 

Georg Andersson: "Vi sitter på ett guldägg"

Han är före detta minister och landshövding, men vad man kalla en rookie i kyrkopolitiken. Spira möter Georg Andersson, ordförande i Umeå stadsförsamlings kyrkoråd.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!