Spira

- Vad bra det går, visst blir man glad. Jag blir i alla fall glad, säger Malin Björkman Hietala Bild: Evelina Rönnbäck

Sångfåglar med sångglädje

Nästan alla 54 barn i kören är samlade till övning i Umeå stads församlingsgård. Sångfåglarna är en av församlingens fyra barnkörer.

Sångfåglarna som funnits i sju år hade till en början tjugo deltagare. När platserna utökades till 54 efter jul, togs alla som köade in.

Körledare Malin Björkman Hietala ber barnen stå upp och sträcka på sig. Ett hundratal händer skickas upp i luften. Sedan »pyser de ballongen« med ett utdraget S.

- Ssss… Det var väldigt lååångt, är det verkligen en enda utandning? skrattar Malin och kör igång uppsjungningen samtidigt som hon kompar på den lilla flygeln.

Församlingspedagog Carina Everfors visar rörelserna till nästa sång Kroppen ska vakna, nu kör vi igång, vi stampar på stället, vi dansar runt, skaka loss när ni kan.

- Nu är ni väl igång? ropar Malin och sätter på en cd som barnen börjar sjunga till.

- Nej, ni kan inte sitta den här låten, ställ er upp och gör rörelserna. Då är det lättare att komma ihåg texten också, fortsätter hon.

 

Sjunger om varmisar och kalla kårar

Malin berättar om musikalen de snart ska spela upp tillsammans med kören för de lite äldre barnen, Näktergalarna. Hon håller upp sånghäftet till Varmisar och Kallisar med ett hjärta på framsidan.

- Så länge man delar med sig av varmisarna tar de aldrig slut. Men en dag kommer Fix och Trix och sprider ett felaktigt rykte att varmisarna håller på att ta slut och att man istället ska köpa kalla kårar.

Malin läser texten till en av sångerna och barnen upprepar. Varmisar mjuka och sköna, röda och fina. Om du är ledsen så får du en utav mina.

Som avslutning ställer sig alla i led fem och fem med ansiktena mot flygeln. Leden byter dansande plats under sista sången Så är det och så ska det va.

 

Blir glad av sången

- Det är jätteroligt att gå i kören, säger sedan Tindra Björkén ute i hallen. Hon har varit med sedan ettan och går nu i trean.

- Det sprider glädje, är jag halvtrött när jag kommer blir jag mycket gladare av att vara här, fortsätter Tindra som också sjunger i en skolkör.

Även Hedvig Nyström är glad att vara med sedan två år.
- Jag sjunger mycket och gillar att sjunga, säger hon.

Körsång betydde mycket även under Malin Björkman Hietalas uppväxt.

- Jag bara älskar körsång och att jobba med barn. Det är roligt att locka fram allt positivt som finns i barnen och att få alla att känna sig viktiga. Roligast är det att se hur barnen växer av att sjunga inför publik, förklarar Malin Björkman Hietala.

Senast uppdaterad: 14 juni 2011

Dela

Lyssna på sångfåglarna

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!