Spira

Gör din egen påsktårta med härlig fyllning av både hallon- och chokladmousse. Jessica Jacobsson, hobbybagare i Ersmark, visar hur. Bild: Peter Lindegren

Skapar ätbara konstverk

Jessica Jacobsson är en tårtmakare utöver det vanliga. Hon har till och med ett särskilt tårtrum hemma. Själv vill hon hellre ha marängsviss på sin födelsedag.

Kategorier: Recept 

Kommer du ihåg tv-programmet Tårtan med de oorganiserade bagarna där ingredienserna yrde i köket och de själva var helt täckta av mjöl? Hos Jessica Jacobsson råder en helt annan ordning och hon tvättar sig efter nästan varje moment.

- Jag avskyr att bli kladdig om händerna, avslöjar hon medan hon blandar fyllningarna till en specialgjord påsktårta för Spira.

 

Surfade på amerikanska tårt-bloggar

För snart tre år sedan surfade Jessica för första gången bland amerikanska bloggar och fastnade för att skapa tårtor. Hon har alltid älskat att baka och nu gör hon ätbara konstverk till familj och vänner för bröllop och födelsedagar. Hon visar alla de gjutformar, färger och specialverktyg hon behöver för sin hobby.

- Det har aldrig varit min grej att pyssla, men det är annorlunda när jag gör mina blomdekorationer, säger Jessica.

Det är i tårtrummet hon sitter med det pillriga arbetet och tittar genom förstoringslampan för att få varje ståndare och pistill rätt.

- Jag har fotograferat växter en hel del och gått riktigt nära för att se ordentligt, berättar Jessica.

 

Vill känna på bladen

Nu hittar hon oftast blommorna hon vill skapa via datorn, men sedan köper hon hem dem.

- Internet i all ära men jag vill ta på blomman, vrida och vända och känna om bladen är tunna eller tjocka.

Jessica fortsätter med påsktårtan vid den rymliga köksön. Flinkt och koncentrerat fyller hon tårtan, färgar sugarpaste lila och skär ut bokstäverna till dekorationen med hjälp av en mall. Nu och då åker tårtan in i kylen för avsvalning.

Just den här kvällen har Jessica skickat iväg sambon och de två döttrarna, annars brukar hon baka efter barnen lagt sig. De kan ibland bli lite för intresserade av vissa dekorationer.

- En av flickorna åt upp baken på en magdansös, berättar hon med ett brett leende. Jag hade jobbat med den i flera timmar, så just då var jag inte så glad.

Tårtan är klar och vi slår oss ner vid bordet för avsmakning. Jessica säger att familjen ofta får agera testsmakare och att hennes födelsedagar är bra tillfällen att prova nya idéer till fyllningar och dekorationer.

- Fast får jag välja vill jag hellre ha marängsviss!

 

Se fler av Jessicas skapelser på hennes blogg! www.tartbiten.nu

Ladda hem Tårtrecept & Gör-så-här-anvisning (pdf)

Ladda hem Cupcake-recept (pdf)

Senast uppdaterad: 18 april 2011

Dela

– En del tårtor talar mer till mig och det är dem jag blir mest nöjd med, säger Jessica Jacobsson

Bild: Peter Lindegren

Söt cupcake.

Bild: Peter Lindegren

Mer om tårtskapande

Se fler av Jessicas skapelser på hennes blogg!
www.tartbiten.nu

Här beställer hon tårtprylar:
www.tartdecor.se

www.kakburken.se

 

 

Tårtbotten

2 ägg
2 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
vaniljpulver efter tycke och smak (vaniljpulver är mald, ekologisk vaniljstång)

Vispa ägg och socker poröst. Blanda torrvarorna. Rör ner hälften av torrvarorna i äggblandningen med hälften av vattnet. Rör om noga. Tillsätt resten av torrvarorna och vattnet. Rör om. Häll i smord och bröad form. Grädda i 175 grader och känn med provsticka när den är klar.

Chokladmousse

75 gr smör
200 gr hackad choklad (bra kvalitet)
3 dl grädde
2 ägg
4-5 msk flytande honung
vaniljpulver efter tycke och smak

Smält smöret på svag värme, tillsätt chokladen och låt svalna lite. Vispa grädden luftig. Vispa ägg och honung till en luftig smet. Rör ner chokladsmeten i äggblandningen och vänd försiktigt ned grädden. Bred på en tårtbotten och låt svalna i kylen.

Hallonmousse

3 gelatinblad
150 gr färska hallon
1,5 dl florsocker
3 dl grädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter. Mosa hallonen. När gelatinbladen är mjuka, krama ur vattnet. Värm hälften av hallonen i en kastrull och tillsätt gelatinbladen. Rör till gelatinet smält. Tillsätt resten av hallonen och låt svalna lite. Vispa grädde och florsocker luftigt och vänd ned hallonblandningen. Bred moussen på den andra tårtbotten och låt stelna i kylen.

Smörkräm

300 gr osaltat smör
cirka 3 dl florsocker
vaniljpulver

Låt smöret bli rumstempererat och mjukt. Vispa upp smöret och tillsätt florsocker och vaniljpulver. Vispa blandningen luftig. Bred smörkrämen över hela tårtan, se till att täcka ordentligt så att tårtan inte smular sig. Bred först en gång, sätt sedan in tårtan i kylen för att stelna och bred därefter ett lager till.

Täck hela tårtan med utkavlad, färgad sugarpaste, som kan beställas via Internet. Det går också med marsipan

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!