Spira

- Det är otroligt glädjande att se blomningarna avlösa varandra från vår till höst, säger Erik Holmlund, präst i Umeå stadsförsamling. Bild: Peter Lindegren

Skapar egen lustgård i Baggböle

Erik Holmlund är inte bara präst utan också trädgårdsälskare. Bakom huset i Baggböle har han skapat en Sakral trädgård med flera hundra arter. De flesta har han sått som frön.

I ett gårdshus intill garaget har Erik Holmlund sin barnkammare. Där gror små liv. Tre gånger om dagen tittar han in och vattnar försiktigt med en sprayflaska, olika mycket beroende på vilka de små plantorna är. En del fröer går inte att misslyckas med, andra måste till och med ha olika temperatur i olika stadier.

- Det är roligare att börja från frö även om det tar längre tid. Att få följa det, sköta det hela vägen och se resultatet, säger Erik.

Även på husets inbyggda altan finns frön som gror.

- Om det inte verkar komma något ska man inte ge upp utan vänta tålmodigt, tipsar Erik och tittar till pelargonnävan som inte haft bråttom. Han hoppas få fram några blå nunneörter i år.

 

Inbjuder till trädgårdsvandringar

När plantorna nu ska sättas ut kommer mer av gräsmattan att ryka, den blir mindre för varje sommar. Paret Holmlund hade i fjol visningar på temat Trädgården som ett sakralt rum.

- Jag vill att man ska kunna gå i trädgården under tystnad och få egna tankar. Kanske kommer jag att erbjuda en vandring med bön. Efteråt delar deltagarna sina tankar med varandra. Sedan kan de gå en gång till.

Vid den stensatta ingången till trädgården står det "Visa mig Herre din väg på en marksten". En vackert rostig madonnastaty är placerad till vänster i rabatten närmast huset. Gul och röd nunneört blommar längre bort. De gula liknar gullviva på blommorna. En tavla på helgonet Franciskus omgiven av fåglar hänger bland grenarna i en vinbärsbuske på en spaljé.

Tre somrar tillbaka byggde Erik ett gårdsaltare på en liten höjd.

- Där kommer det vara möjligt för besökaren att tända ett ljus.

 

Växter som nämns i Bibeln

Växternas namn och små uppmaningar är skrivna på stenar: Vila, Slå dig ner en stund tills brådskan gått över, Rena mig och Paradiset.

Flera av växterna nämns i Bibeln, som isop och ros. Andra har bibliska namn som johannesört eller namn associerade till kristen tradition, exempelvis nunneört.

Senare i sommar blommar helenarosor vid ett klätterstöd som blir en portal till köksträdgården.

- Rosor nämns bland annat i Höga visan, säger Erik Holmlund.

Vid portalen växer också ett vinträd intill en skylt med texten "Jag är vinträdet". Den tjusiga hundtandsliljan, små plister och julrosen är på väg att blomma liksom dårörten, pionerna och de låga lila och vita auriklerna.

- Växter är en liten bit av Guds skapelse. Det första Gud gjorde var en trädgård. Där fanns alla växter. Det måste ha varit fantastiskt vackert, skapat av den store trädgårdsmästaren. Inspirerad av honom vill jag också skapa något fint, säger Erik.

Trädgården sluttar ner mot älven som inte syns härifrån. En liten skog med gamla tallar växer mitt i trädgården, nedanför ligger köksträdgården där Erik och hans fru Ingrid odlar broccoli, sparris, vitkål, mangold, dill och persilja. 

Senast uppdaterad: 9 juni 2011

Dela

Erik Holmlund i rensar- och anläggningstagen.

Bild: Peter Lindegren

Sakrala trädgårdens ingångssten.

Bild: Peter Lindegren

Se fler bilder från trädgården

Tema "Grönt är skönt"

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!