Spira

– Jag vill göra något lätt så man kan titta på tv, tappar man en maska är det bara att ta upp, säger Elsa Dalén. – Jag vill inte gärna vara utan stickning, den hör till livet, säger Karin Brännström. Bild: Peter Lindegren

Stickning är livskvalitet

Tidigare höll Skapande café till i församlingsgården, men sedan den stängde träffas handarbetssugna istället på Backens trivselboende alldeles bakom.
– Jag måste alltid ha en stickning på gång, det är så avstressande, säger Ulla-Britt Lindmark.

Ljudet av stickor i rörelse och fontänen i foajén överröstas nästan av prat och skratt i matsal på Backens trivselboende.

- Det är trevligt. Vi får allt i ett, en kvällspromenad hit, en pratstund och så fika och högläsning, säger Gunnel Johnsson, som varit med sedan Skapande café började för fem år sedan. Ulla-Britt Lindmark och Kerstin
Andersson vid bordet instämmer.

- Det är så bra att vi kan ge varandra tips, byta mönster och läsa sticktidningar, fortsätter Gunnel Johansson.

Kerstin Andersson som precis tittar i en handarbetstidning har tagit paus från sjalen hon gör i gaffelvirkning, en teknik hon lärt sig här av en inbjuden gäst häromåret. Andra gäster har introducerat dem för bland annat luffarslöjd och nålbindning. Den som tröttnat på sitt handarbete kan låta sig inspireras av diakonen Alli Holmlunds korg med ull och garner i olika färger.

 

Populärast att sticka

Sedan Umeå lands församlingsgård stängdes för sanering, har några herrar som huserade i snickeriet på kafékvällarna droppat av, liksom de som kom för att väva. Alli hoppas att församlingen ska kunna erbjuda snickeri och vävstuga snart igen, för att så många som möjligt ska få glädje av kvällarna.

Att sticka är helt klart populärast, bara någon enstaka trotsar stickorna för att brodera eller virka.

- Jag var sex år då jag stickade min första pannlapp. Jag minns så väl hur den såg ut, lite sned och jag hade nog tappat någon maska, säger Ulla-Britt Lindmark och skrattar.

Det var år 1945, hon lärde sig för att kunna följa med på symöte i prästgården. Gunnel Johnsson känner igen sig.

- Ja, man kunde inte komma utan handarbete bara för att fika, skrattar hon och berättar att hon följde med till symöten i EFS bönhus.

Bara att fika går däremot bra här.

- Målet med kaféet är livskvalitet, något vi mår bra av och gärna med inslag så vi får skratta lite, säger Alli Holmlund och visar den roliga inledningen i boken Pärlan i Lakritsremmen som hon strax ska läsa.

Senast uppdaterad: 15 december 2011

Dela

Skapande café

När? Varje måndag kl 18-20

Var? Backens trivselboende

Hur? Handarbete, fika och högläsning

Arr? Umeå landsförsamling

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!