Spira

Bild: Sara Sandberg

Tankar för toalett och köksbord

Avstamp för meditation, vitaminpiller i vardagen eller bröd från himlen. Andaktsböcker kan beskrivas på olika sätt.
– Den bästa andaktsboken är den vi läser. Inte den vi pretentiöst köpt eller någon moster gett bort, säger Inger Lundin, förlagschef på Libris.

Kategorier: Andlig friskvård 

Ordet andakt kommer från tyskans andenken »att tänka på något«. Så andaktsböcker är helt enkelt böcker med texter att tänka kring, ofta utifrån ett bibelord. Och utbudet är rätt stort. Det finns böcker för ungdomar som Under ytan och Älskad & utmanad, traditionella som I dag är Guds dag av Wilfrid Stinissen och AA-rörelsens Ett dygn i taget. Enligt Inger Lundin, förlagschef på Libris, är trenden kring andaktsböcker att det inte finns någon trend, utan en stor bredd. Möjligen att fler böcker har korta texter numera.

Poängen med andaktsböcker är att skapa vanor för att reflektera en gång om dagen.

- Kommer man av sig är det bara att börja om på aktuell dag, säger Inger Lundin, som tycker att man ska pröva sig fram till en andaktsbok som funkar. Själv är hon förtjust i humoristiska Glädjepaus.

Libris senaste andaktsbok är poeten och författaren Maria Küchens Ett liv i din dag med 366 texter som utgår från kyrkoåret. Reflektionerna är korta och kan användas som poetiskt avstamp för meditation eller vitaminpiller i vardagen, säger författaren själv.

Förlaget Natur & kultur kallar Owe Wikströms senaste bok Att älska livet mer än dess mening för en reflektionsbok. Men visst är sjuveckorskursen i kristen tro en slags andaktsbok med praktiska övningar.

- Jag riktar mig till dem som är intresserade av gränsen mellan personlig utveckling och andlighet, men även till kristna som börjar tycka att de religiösa orden går på tomgång eller har nötts ner, skriver Owe Wikström i inledningen.

 

Rutin på andakterna

För Kicki Axengrip i Umeå är andaktsböcker en god hjälp för att få rutin i bibelläsning. Sedan hon blev kristen för sex år sedan har hon både en lättläst andaktsbok på toaletten - Ett är nödvändigt av Hans-Erik Nissen - och en på köksbordet. 

- Jag har försökt hitta ställen i vardagen när det passar in naturligt att läsa, berättar hon.

På kvällen läser hon lite längre texter av Bo Giertz tillsammans med sin fästman. Går det en längre tid utan andakterna känner hon sig tom och långt borta från Gud.

- Jag har ofta med det jag läst i tanken under dagen och kan använda det i olika situationer.

Senast uppdaterad: 14 februari 2011

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!