Spira

Bild: Peter Lindegren

Tar vara på samisk mattradition

Det fanns en tid när det samiska inte stod högt i kurs. Språk och kultur övergavs och glömdes i vissa delar bort. Lena Nilsson forskar i samisk matkultur och hennes arbete har väckt minnet hos många äldre samer.

- Det här är inte en traditionell samisk meny, påpekar Lena Nilsson när hon strör blåbär över laxen innan den åker in i ugnen. Det är mer ett hopkok utifrån det arbete jag gjort.

Lena är forskarstuderande med den samiska kulturen och särskilt maten som inriktning, och hon har rest runt i inlandet och gjort intervjuer.

- Många tyckte det var kul att berätta, säger hon. Det var som att de kom ihåg saker från sin barndom samtidigt som vi pratade.

Hon förklarar att samisk mathållning är långt ifrån den populära och hälsosamma medelhavsmaten, men det verkar ha sina fördelar att leva som same. Bland annat finns det färre fall av cancer och hjärt-kärlsjukdomar bland renskötande samer.

- Det var mycket fisk som gällde, berättar Lena. Kött åt de vid fest. Den där sången Jag är lapp och jag har mina renar borde göras om till Jag är lapp och jag har mina fiskar! Åtminstone om vi talar om de samer som levde i södra Lappland för 50-70 år sedan.

Hon tror att den starka sammankopplingen mellan samer och renar kan bero på fascinationen för det som är exotiskt och annorlunda. Det kan också komma sig ur ett könsperspektiv.

- Det var oftast kvinnorna som fiskade, eftersom de var mer bofasta medan männen följde renhjordarna, säger Lena. Till frukost åt de oftast fisk, på sommaren färsk och på vintern vibrunnen, som ger fisken karaktären av surströmming. De äldsta samiska orden rör just fisk.

Hon sätter på en kastrull med rotsaker på spisen och förklarar att så mycket mer grönt blir det inte denna lunch. Korovor, eller majrovor, serverades ibland, men grönsaker var det ont om. Staten drog på 30-talet igång en kampanj för att förbättra situationen.

- Det kom helt enkelt konsulenter ut i samebygderna för att sprida kunskap i ämnet. I inlandet var möjligheterna små att odla i trädgårdsland och resultaten blev också därefter, säger Lena Nilsson och berättar om pinnsmala morötter och hur kvinnorna inte bara skulle odla och laga till grönsakerna utan också övertala familjen att äta.

- Då gällde att ta till knep, säger hon och rullar salladsblad som hon fyller med söt, vispad grädde. De åt det mer av plikt än något annat.

Vi sätter oss till bords och njuter av söt sallad, rotsaksmos, nybakat bröd och den blåbärskryddade laxen, som är en riktig smaksensation.

- I många delar av vårt land var kött och fisk som lax en lyx förr i tiden, men
i samehushållet gällde: Ät mycket kött för vi har ont om potatis.

Så blir det kaffe på maten, eller snarare kaffeost på maten - en samisk klassiker, som Lena gjort om lite efter eget huvud. Hon använder köpt grillost.

- Det finns berättelser om hur renskötarna på fjället kunde gå i dagar utan mat, berättar Lena. Men de drack kaffe! Kaffe med rejäla bitar ost, renfett och till och med renkött. En ganska rejäl soppa egentligen.

Ugnsbakad lax med blåbär*

Ingredienser

  • 1 hel laxfilé
  • En förpackning djupfrysta blåbär

Gör så här:

Snitta skåror i laxfilén, lägg djupfrysta eller färska blåbär i skårorna (tina inte djupfrysta blåbär, då blir det kletigt). Grädda laxen i 225 grader i mitten av ugnen tills den är genomstekt.

Servera med salladsblad med sötad vispgrädde

Rotsaksröra

Ingredienser

  • Potatis, morötter och majrovor

Gör så här:

Koka potatis, morötter och majrovor med vatten så pass att grönsakerna täcks. Pressa till ett mos tillsammans med hälften av kokvattnet. Smaka av med smör, renfett eller fårfett.

Bröd, Gahkku

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 2 msk sirap
  • 1 pkt jäst
  • 1 msk salt
  • 15 dl mjöl
  • 2 msk fett (smör, renfett, fårfett)

Gör så här:

Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen. Rör ner sirapen. Blanda salt och mjöl. Häll ner mjölet i vätskan under omrörning. Rör ca 10 minuter (brödet blir segare). Låt jäsa i 20 minuter under duk.

Ta ut hela degen på väl mjölat underlag och knåda till en fin deg. Dela sedan degen i ca 20 bitar. Kavla ut bitarna till runda kakor, ca 20 cm i diameter.

Grädda i medelvarm stekpanna på spisen, vänd brödet så det blir fin färg på båda sidorna.

Senast uppdaterad: 14 februari 2011

Dela

Guölienne sirrieh - umesamiska för fisk med blåbär.

Bild: Peter Lindegren

Samiska veckan 2011

Samisk gudstjänst i Hedlundakyrkan
söndag 6 mars kl 11.00
Gerard Willemsen och Staffan Andersson. Lena Nilsson medverkar med sång/jojk.

Svensk-samisk mässa i Umeå stads kyrka
onsdag 9 mars kl 18.00  
Birgitta Simma, stiftsadjunkt för samiskt kyrkoliv, och kyrkoherden Kenneth Nordgren.

Hela programmet för Samiska veckan.

Mer om samisk mat

I juni 2011  kommer Lena Nilssons intervjuer med äldre samer att presenteras i en artikel i den vetenskapliga tidskriften International Journal on Circumpolar Health: http://ijch.fi

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!