Spira

Bild: Anna Ågrahn

"Tiden läker alla sår" och fem andra myter om sorg

Många av av våra västerländska myter om sorg går ut på att ta sig i kragen och gå vidare. Ofta är de försök att komma undan den akuta smärtan vid dödsfall, separation, sjukdom eller annan förlust.

Var inte ledsen!

»Var inte ledsen, du förtjänar någon bättre...« Även om det skulle vara sant efter en separation måste ändå sorgen få kännas och uttryckas. Trycks så kallade negativa känslor ner följer de positiva med på köpet, och du blir känslomässigt fattig.

Ersätt förlusten!

Även om du snabbt skaffar fler barn eller blir kär igen, måste sorgen efter första barnet eller relationen någon gång bearbetas. Andra sätt att fly smärtan är genom mycket arbete, träning, alkohol, godis eller mat.

Sörj i ensamhet!

Många vill inte störa den sörjande, men borde göra det! I den akuta fasen behöver den som sörjer andras närvaro, åtminstone i korta stunder. Ju tidigare desto bättre. Dessutom behövs praktisk hjälp, med sådant som mat och tvätt.

Tiden läker alla sår!

I den del av hjärnan där sorgen finns saknas tidsuppfattning, så sorgen går inte över bara för att du väntar. Tvärtom kan smärtan fördjupas med åren om den inte bearbetas, och göra att du undviker livssituationer där den gör sig påmind.

Var stark!

»Var stark för barnen« kan en sörjande förälder få höra. Men att bita ihop förhindrar bara sorgbearbetningen, hos dig själv och omgivningen. Äkta styrka kan vara att våga känna smärtan och uttrycka den.

Håll dig sysselsatt!

Sorg kräver tid och energi, så det går inte att vara aktiv och sörja samtidigt. Använder du arbete, träning eller en hobby som distraktion för att slippa ta itu med mina känslor riskerar du till slut att gå in i väggen.

 

Källa: Anna Parfa, handledare sorgbearbetning och boken Sorgbearbetning av John James och Russell Friedman

Senast uppdaterad: 27 januari 2012

Dela

Spira om FÖRLUSTER

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!