Spira

Bild: Anna Ågrahn

Trädgårdsmästare i sin inre trädgård

Inte bara villaträdgårdar och kolonilotter behöver krattas och vattnas. Även den inre trädgården behöver omsorg.
– Det jag vill vårda i livet måste jag omplantera om och om igen. Det kan vara vänskap eller kärleksrelationer, säger Magdalena Ljunggren, präst och retreatledare.

Kategorier: Andlig friskvård 

»Långt inne i sin personlighets centrum har människan en inre trädgård som behöver god jord, ljus och vatten, vård och skydd. Den behöver öppna sig uppåt, mot det som ger näring, och sluta sig utåt, mot allt som förstör och förvillar.«

Det säger prästen Per Mases i boken "Den inre trädgården - öppen mot himlen". Han påminner om att den inre trädgården behöver regelbunden stillhet och tystnad och rekommenderar redskap som meditation och retreat.

Just retreater är väldigt populära i Umeå. Flera av vårens retreater har varit fullbokade, däribland båda omgångarna av Läkande trädgård i maj, som Umeå landsförsamling arrangerade. Församlingens retreater följer årstiderna och kopplas till naturen. I höstas var temat livsträdet, under vintern inriktas retreater på vila och i vår låg alltså fokus på det som blommar. 

- Hela trädgården är full med symbolik som går att koppla till det egna livet, säger Magdalena Ljunggren, präst och retreatledare tillsammans med diakon Alli Holmlund.

 

Njut av vildblommor

Magdalena talar om att rensa ut det som tar för mycket plats, att vårda sin längtan och uppmärksamma de oväntade vildblommorna som kan växa upp. Hon är också inspirerad av trädgårdsterapi där den fysiska aktiviteten är viktig. Att vara aktiv behövs även i den inre trädgården.

- Det händer inget om jag bara sätter mig och väntar. Jag kan behöva vägledning, någon som hjälper mig, säger hon.

Att arbeta med sin inre trädgård passar utmärkt att göra i naturen.

- Alla bär på en paradislängtan. Det finns en samklang, ja till och med genklang, när vi kommer ut i naturen. Naturen kan kommunicera djupare än vi förstår, säger hon.

Under retreaterna i maj fick deltagarna pröva trädgårdssjälavård. Det handlar om att naturen i sig är läkande, vilket forskning också bekräftar.

- Naturen är som en skatt, något alla kan ta till sig.

Senast uppdaterad: 9 juni 2011

Dela

Vårda den inre trädgården

Trädgårdsarbete passar utmärkt som bild för livet. Så här reflekterar Magdalena Ljunggren utifrån olika trädgårdssysslor.

 

Rensa!

Innan något nytt kan växa måste gammalt skräp rensas bort. Vad behöver jag släppa? Dåliga relationer, för mycket stress, fokus på saker som inte är viktiga? Försök slappna av och släppa taget.

 

Vattna!

När jag rensat behöver trädgården vattnas. Vad är vatten i mitt liv, vad tillför mig näring? Vad vill jag vattna och vårda? Det kan vara kärleksrelationer eller vänskap.

 

Vårda!

Mina förhoppningar och drömmar är som späda skott som behöver varsam behandling. De måste få vara i fred, i planteringsrum eller växthus innan de sätts ut i kylan. Var kan min längtan växa i lugn och ro?

 

Så!

Allt vi gör handlar om att så. Vi sår relationer och drömmar och annat viktigt i livet. Att så kan vara att ta hand sin hälsa. Vad vill jag så just nu?

 

Skydda!

En trädgård behöver staket. Inte bara utåt utan även som avgränsning mellan olika rum. Rummet där jag vilar är kanske inte rummet där jag är aktiv. Behöver jag sätta upp eller riva något staket?

 

Upptäck!

Uppmärksamma de vilda blommorna som oväntat kan växa upp. Det kan vara en relation som jag gett upp hoppet om. Eller att få barn fast det verkar omöjligt. Vilda blommor i min inre trädgård är något gott som jag inte kämpat för eller vårdat. Vilken oväntad glädje kan jag njuta av?

 

Övning

  • Ta en promenad i skogen. Fokusera på de fem sinnena, vad ser du, hör, känner, luktar och smakar? Koncentrera dig på ett sinne i taget.
  • Tänk på andningen. Försök att andas med lugna andetag.
  • Hitta en avgränsad plats och skapa ett rum i den vilda naturen som är ditt. Hit kan du återvända i tanken senare.

Tema "Grönt är skönt"

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!