Spira

Vardagstankar: "Bonuskrönika i februari"

"Inget blir som man förväntar sig" konstaterar Anton Marklund vid en nattvandring uppför berget Sinai.

Kategorier: Vardagstankar 

För några år sedan var jag och min bror i Egypten. En dag gick vi förbi ett skyltfönster och fick se att en resebyrå arrangerade nattvandringar uppför berget Sinai, där Mose tog emot stentavlorna med de tio budorden. Man skulle få vandra i månskenet och på morgonen stå på bergets topp och se solen gå upp över öknen och klipporna nedanför, och känna historiens vingslag.

Redan nästa kväll stod vi så där nedanför berget, beredda att starta vår vandring, och vår resa tusentals år tillbaka i tiden.

Men inget blir som man förväntar sig. För även om upplevelsen var lika vackert, spännande och historiskt som vi hade hoppats, är det inte det jag tänker på när jag minns händelsen.

Vad jag tänker på är hur världen ser ut idag.

Efter en halvtimmes vandring längs den branta, steniga stigen dök den första kiosken dök upp i månskenet. Den bestod av ett träruckel där en familj klädd i smutsiga trasor bodde. De såg vädjande på oss när vi gick förbi. De hade ingen el, inget rinnande vatten och var helt utelämnade till vad förbipasserande turister var villiga att betala för dammig läsk och gammal choklad.

På toppen av berget Sinai tänkte jag alltså inte på hur det var förr. Utan på hur det är nu. Hur lyckligt lottade vi som bor i Umeå är. Och på vad vi kan göra för att få världen mer rättvis.

Senast uppdaterad: 14 februari 2011

Dela

Anton Marklund.

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!