Spira

Vardagstankar: Problem och mysterium

Varför finns det så mycket gott i världen? Hur kan det vara så att så mycket fungerar? Lisa Tegby funderar över gott och ont så här i påsktider.

Kategorier: Vardagstankar 

»Jo tack« sa han allvarligt. »Det är mycket som fungerar.«

Lite slarvigt, så där som vi gör ibland, hade jag frågat hur han hade det. Jag visste att han hade en hel del att kämpa med.

Jag tänker ofta på hans svar. På hans förmåga att se det som är gott fast han vet så mycket om sjukdom och övergivenhet.

Men det är mycket som fungerar.

Varför finns det så mycket ont i världen? Jordbävning och förtryck, våld och jättevågor har vällt in på sistone. Hur kan det få vara så?  Och inte bara långt borta. Rätt vad det är väller sorgen och smärtan in som en flodvåg här hos oss också. Varför finns det så mycket ont i världen?

Jag har inte svaret på det ondas problem. Det tillhör våra outgrundliga villkor. Men det finns en annan fråga också, som är lika svår att besvara.

Varför finns det så mycket gott i världen? Hur kan det vara så att så mycket fungerar?

Inte så att jag vill förneka smärtan och fasan. Ibland behöver vi vara i den. Men hur kommer det sig att ett leende kan spricka fram i ett rödgråtet ansikte? Hur kan det svåra som händer i världen väcka inte bara fasa, utan så mycket medkänsla? Hur kan det finnas så mycket solidaritet?

Sår och minnen från svåra tider finns kvar i våra liv. Men något nytt brukar leta sig fram ur det som gör ont. När byar rasat vill vi bygga upp. Solen går upp igen och det blir vår. Livet växer och lessna ögon kan börja lysa igen.

Jag tror att Gud alltid verkar och att det faktiskt inte finns någon situation där Gud låter mörkret få all makt.

Det onda är ett problem. Det goda är ett mysterium.

Och nu ska vi fira påsk och uppståndelse. Osannolikt kanske. Eller också det allra mest självklara: Livet och godheten, Gud själv, finns alltid kvar hos oss.

Senast uppdaterad: 14 april 2011

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!