Spira

Vardagstankar: "Snuvad på konfekten"

"Men kolorna smakade äckligt så jag åt bara en och började istället knåda nästa mellan fingrarna." Anton Marklund minns en sommardag 1988.

Kategorier: Vardagstankar 

En sommardag 1988 hade jag och min familj åkt in till Skellefte för att handla. Klockan tolv skulle vi mötas utanför Domus, men redan kvart i var jag klar med mitt; en ny Indiana Jones-tidning låg i en kasse tillsammans med en påse kolor som jag fyndat på extrapris.

Jag slog mig ner på en bänk och öppnade kola-påsen. Men kolorna smakade äckligt så jag åt bara en och började istället knåda nästa mellan fingrarna. Jag inympade en till i massan, och ännu en. Snart hade jag en rund och slät boll i mina händer.

Där jag satt kom en trött tant och slog sig ner på bänken bredvid mig. Hon hade en liten hund som blev väldigt intresserad av min kolaboll.

»Får jag ge hunden en kola?« frågade jag.

Tanten log.

»Vad snällt« sa hon. »Men den var då så stor.« Hon trodde att jag menade bollen. Men så sken hon upp.

»Fast jag har en påse i handväskan.«

Hon log igen när hon tog kolamassan och stoppade den i handväskan, och hunden släppte inte väskan med blicken när de gick iväg.

*

Av någon anledning kom jag att tänka på den här episoden när jag pratade med en vän häromdagen. Vi var överens om att det var en rätt dålig historia. Varken tankeväckande eller med någon sorts sensmoral. Inget man kan berätta i en bok eller krönika.

»Just därför borde du berätta den i Spira« sa min vän. »Allt ska alltid vara så exceptionellt hela tiden. Det är ju sådana här små historier som bygger upp vilka vi egentligen är.«

»Men ingen kommer vilja läsa den« invände jag.

»Äh, när de inser att krönikan saknar poäng har de redan läst den. Eller hur?«

Senast uppdaterad: 14 februari 2011

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!