Spira

Vardagstankar: "Sommaren bryr sig inte"

"Och jag vet att det är förenat med viss risk att leva sina drömmar, men jag gör det ändå!"
Susanne Dahl skriver om sommarens omöjliga ekvation.

Det började redan i april med tjusiga tidningar om vår och sommar. Trädgårdsreportage, balkongfix, grilltips, skira sommarklänningar. Och jag kunde inte motstå - för i de vackra bilderna väcktes all min sommarlängtan.

Jag vet precis vad den handlar om; en kopp kaffe i morgonsolen. Inga överdragsbyxor eller blöta lovikavantar. En cykeltur, en grillkväll, ljusa och doftande nätter. Som om livet stått i ett vänteläge och nu äntligen trycker på play. Nu kör vi!

Och jag vet att det är förenat med viss risk att leva sina drömmar, men jag gör det ändå! Och varje sommar faller det en hel del regn och juni är oftast ganska kall och myggorna fler än i fjol. Sakta byggs frustrationen upp när jag vaknar till ljudet av regn ännu en dyrbar semesterdag.

Sommaren är kort - så ta vara på varje dag, sitt på uteserveringen fastän du fryser. Fånga den flyktiga sommardagen, maximera sol och lycka.

Så tittar jag i almanackan och tänker på allt jag önskar få ut av några veckor. En omöjlig ekvation av att få mycket gjort och samtidigt vara utvilad och harmonisk när hösten kommer.

Jesus säger: Se på ängens liljor, hur de växer. De arbetar inte och spinner inte. Men jag säger er: inte ens Salomo i all sin prakt var klädd som en av dem.(...) Gör er därför inga bekymmer.

Jag mår bra av att höra de orden. Livet blir ju sällan som jag har tänkt mig. Ibland blir det bra eller till och med bättre, andra gånger krokigt och snårigt. Ibland blir det varken bra eller dåligt - det bara blir. Livet bara är - som blommorna, som sommaren. Allt vilar, växer och är i Guds händer, också mina soldrömmar och orostankar.

Så kom sommaren till sist och den bryr sig inte om rabatten är vildvuxen eller badkläderna sitter illa - den bara är. Så gör dig inga bekymmer!

Senast uppdaterad: 9 juni 2011

Dela

Susanne Dahl, krönikör

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!