Spira

För tio-elvaåringar är det glädje 99 procent av tiden, tycker tränaren Peter Steinholtz. Besvikelserna måste man lära sig att hantera. Bild: David Dahlberg

Vinnare lär sig ta en förlust

Visserligen vill hockeytränaren Peter Steinholtz alltid vinna, men förluster är ett nödvändigt ont för den som vill bli en bra idrottare.

Björklövens killar födda 2000 tränar fyra-fem gånger i veckan och spelar cirka 40 matcher den här säsongen.

Huvudtränaren Peter Steinholtz, som tidigare tränat juniorer och även Tegs A-lag, tycker att det är viktigt med många matcher. Det är lite som prov i skolan. På match märks det om spelarna exempelvis kan skjuta lika bra i en stressad situation som på träning.

Det är också viktigt att spela både jämna och ojämna matcher. Mot sämre motstånd får spelarna en chans att göra en snygg dragning och mot bättre lag upptäcker de vad de behöver utveckla.

- Det viktiga är inte att vinna, börjar Peter, men rättar sig snabbt. Det är alltid viktigt att vinna. Spelets idé är att göra fler mål än motståndaren, men inte till vilket pris som helst. Jag skulle aldrig bara låta de spelare som kommit längst få spela under slutminuterna för att vinna en match.

 

Får inte förlora glädjen

Han är kritisk till den ökade graden av elittänkande som han ser inom såväl barnidrott och skola som arbetsliv. Med tidig elitsatsning riskerar något viktigare än en vinst att gå förlorad - glädjen.

- I mitt ledarskap, även utanför hockeyn, är glädjen den viktigaste ingrediensen. Glädje möjliggör utveckling. Det går inte träna fem, sex, sju, åtta gånger i veckan om det inte är kul.

För tio-elvaåringar är det glädje 99 procent av tiden, tycker han.

- Det gäller för oss ledare att vårda! När killarna än väljer att kliva av ishockeyn är det min plikt som ungdomsledare att de kan se tillbaka på en fantastiskt rolig resa.

 

Idrott gör också folk besvikna

Förlusterna då?

- Förlora är ett nödvändigt ont. Det gäller att lära sig ta det, säger Peter Steinholtz krasst. Vi gör barnen en otjänst om vi inte låter dem vara besvikna. Idrott gör folk besvikna. Det ingår.

I omklädningsrummet efter match är det okej att vara irriterad och arg en stund. Men alla i laget måste lära sig att ta sitt ansvar, det går inte skylla en förlust på andra, hacka på domaren eller klaga på tröjfärgen. Däremot går det lära av sina misstag.

Engagerade föräldrar behövs för idrottande barn. Däremot bör de inte älta barnens förluster på hemväg från match och hemma vid matbordet.

- Lägg er inte i. Låt barnen prata om de vill. Annars kan ni vara tysta, säger Peter, som tipsar föräldrar att fråga sina barn hur de vill bli bemötta efter match.

Även träningarna innehåller många tävlingsmoment. Peter Steinholtz pratar om att skapa vinnarskallar som hatar att förlora och inte ger upp. Det krävs för att ge nödvändig adrenalinkick och maximera prestationen. Spelarna ska vilja vinna varje kamp, varje sekvens och sekund på isen.

 

Bra förlorare och vinnarskallar

Att ha vinnarskalle är dock långt ifrån samma sak som att vara en dålig förlorare.

- En dålig förlorare tackar inte för matchen, skyller ifrån sig eller är elak mot andra. Det är den största förloraren av alla, säger Peter
Steinholtz.

 

Så här säger killarna i laget!

Senast uppdaterad: 7 november 2011

Dela

Den som hatar att förlora ger aldrig upp. Det är en användbar egenskap även utanför hockeyplanen, tycker tränare Peter Steinholtz.

Bild: David Dahlberg

Spira om FÖRLUSTER

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!