Spira

Jaan Ader med stora sleven redo för matlagning. Bild: Peter Lindegren

Violast bjuder på lamm

Lamm och musik står på menyn när vi träffar Jaan Ader i hans kök. Jaan spelar viola i Norrlandsoperans symfoniorkester och matlagning är ett stort intresse.
– Jag måste ju äta, säger han som en enkel förklaring.

Kategorier: Recept 

re1105b_matrep

Det råder ett trevligt kaos med skålar, kryddor och grönsaker framme på träbänken mitt i köket. På spisen puttrar lammfärsbiffarna i sin sås och sprider en aptitretande doft.

- Jag hade tänkt ha en syrad sallad till, men det hade kommit flugor i den så jag fick slänga alltihop, säger vår värd Jaan Ader.

Salladen är en liten påminnelse om hans estniska påbrå från fadern. Till vardags spelar han viola i Norrlandsoperans symfoniorkester och är alltså en violast.

- En viola är lite större än en violin och har en djupare ton, förklarar Jaan. Fast jag brukar säga att jag spelar altfiol, det finns ingen anledning att krångla till saker.

 

Jaan lagar maten i familjen

Det är oftast Jaan som lagar maten i familjen. Delvis för att det passar med hans arbetstider, delvis för att han tyckt om att laga mat ända sedan han var liten.

- Till mors dag brukade jag laga maten, berättar han. Sedan hade vi en liten reklambok med recept som jag bakade ur, men när våra föräldrar åkte bort sade de att jag inte fick använda ugnen. Ibland glömde mamma att säga något, så då bakade jag i alla fall!

 

Gick teknisk linje

Medan Jaan blandar till en sallad och rör ihop såsen berättar han att det inte var självklart att han skulle ha musiken som yrke. Visserligen spelade han ibland mandolin och gick i musikklass. I gymnasiet blev det ändå fyraårig teknisk linje.

- Jag hade för mig att jag skulle bli ingenjör, säger Jaan. Något mera riktigt, men jag har aldrig jobbat med det. Istället provspelade jag mig in på musikhögskolan.

Han berättar att han under utbildningen spelade i Figaros bröllop i 55 föreställningar. Det var lite av en pärs.

- Vid den trettionde föreställningen kom jag in i en svacka, minns han. Annars är faktiskt ingen föreställning riktigt den andra lik.

 

Stor skillnad med eller utan publik

Att spela opera är lite av en meditation, samtidigt som han ska vara fokuserad och beredd på det mesta. Och så är det ju publiken.

- Det är en väldig skillnad på att spela med eller utan publik. Den är oerhört viktig.

Maten är klar och vi slår oss ner i trädgården. Familjens katt stryker sig mot kamerastativet och kaninen skuttar runt i gräset.

- Som barn åt vi kanin ibland, berättar Jaan. Min syster förstod nog inte riktigt det där, för hon klappade på grytan och sa »lilla Nina«.

Om detta är lilla Kiwi lyckligt ovetande och betar oberört vidare.

Vi njuter av vår fruktdessert medan vår matlagande violast berättar om orkesterturnéer, dirigentens roll och vikten av att kunna inordna sig. Som medlem i en orkester gäller det att kunna gilla läget.

- Jag kan inte alltid räkna med att få spela det jag vill. Å andra sidan kan jag inte komma på någon musik jag inte skulle kunna tänka mig spela, heller…

Senast uppdaterad: 27 oktober 2011

Dela

Lammfärsbiffar

1,5 kg lammfärs

300 g kokt potatis

3 små ägg

salt, svartpeppar

4-5 stora klyftor vitlök

rostad spiskummin

rostad fänkål

yoghurt eller vatten att späda med

Blanda ihop alla ingredienser till en smidig och lös färs. Rosta kryddorna var för sig i torr stekpanna, mal i mortel, smaksätt färsen samt stek ett litet prov i stekpanna. Justera konsistens, kryddning och salthalt efter behag. Forma till biffar och bryn dem snabbt på båda sidor så att de inte tappar vätska. Lägg dem sedan i tomatsåsen och låt dem sjuda färdigt i ca tio minuter.

 

Kikärtsbiffar

530g kikärtor

1 ägg

3-4 msk (glutenfritt) mjöl

2 vitlöksklyftor

saften av en citron

en rejäl hög hackad persilja

salt

svartpeppar

spiskummin

Mosa kikärtorna  grovt i matberedare, blanda i ägg mjöl kryddor. Forma till biffar. Strö lite sesamfrö i stekpannan, lägg biffen ovanpå samt strö lite sesamfrö på biffens ostekta sida. Vänd biffarna när de har fått fin färg.

 

Jaan Aders indiskinspirerade sallad

Strimlad vitkål

strimlad färggrann paprika

strimlade eller grovt och långt rivna morötter

saften av en halv citron

lite god olja (rapsolja olivolja)

brunt senapsfrö

Blanda grönsakerna eller andra favoriter, salta peppra. Hetta upp senapsfröet i oljan i en liten stekpanna, tills senapsfröet "poppar". Häll oljan med senapsfröet över grönsakerna, pressa över citronsaften. Blanda och servera.

Tomatsås

2 paket krossade tomater

2 buljongtärningar

2 vitlöksklyftor

koriander, fryst eller färsk

svartpeppar

Om såsen ska vara till lammfärsbiffarna blandas allt i ett kokkärl tillräckligt stort att rymma även biffarna, eftersom de får sjuda färdigt i såsen. Till det vegetariska alternativet behöver kastrullen bara rymma själva såsen.

Fetaostcréme

1 paket fetaost

matlagningsyoghurt

1 vitlöksklyfta

svartpeppar

svart kummin

Mosa fetaosten grovt, pressa i vitlöksklyftan, tillsätt svart kummin och dra några varv på svartpeppar-kvarnen. Rör om och tillsätt yoghurt till önskad krämig konsistens. Smaka av. Denna röra kan med fördel också användas på macka.

Äppelkompott med vaniljyoghurt och smördeg

Äppelkompott

600 g äpplen, tärnade med skal

100 g socker

kanelstång

saften och skalet av en citron

5 cl vitt vin

en liten skvätt Calvados

Blanda allt utom Calvadosen i en rostfri kastrull, låt sjuda sakta utan att det blir äppelmos, ungefär fem minuter. Häll i Calvadosskvätten, rör om och låt svalna.

Vaniljyoghurt: Blanda 3 dl matlagningsyoghurt med 2 tsk vaniljsocker.

Smördeg: Kavla och skär tinad smördeg i mindre bitar. Pensla med ägg, strö över lite råsocker samt grädda i 175° C tills de har fått fin färg.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!