Spira

Ny glastavla till Grisbacka

Grisbackakyrkan har fått en ny altartavla i glas. Väl på plats stämmer den över förväntan med rummet, tycker konstnären Annacarin Dahlberg.

Glaskonstverk kommer bäst till sin rätt placerade i fönster. Det går också att experimentera med belysning från sidan.

- Ju mer jag håller på med glas desto mer spännande är det att konstverket inte är färdigt, att det fortsätter hända saker när ljuset faller in, säger Annacarin Dahlberg, konstnär från Skellefteå.

Väggen bakom altaret i Grisbackakyrkan har varit tom en tid. Tidigare hängde där ett kors som nu finns längst ner i lokalen. 

Kristina Bergwall fick ansvaret att göra eller beställa en altartavla och tankarna kring symboliken är mest hennes, berättar Annacarin.

- Önskemålet var ett kors som inte var alltför tydligt samt känslan av brustenhet, ljus och hopp, säger Annacarin. Själv ser jag en lovsångsbild, vid huvudet syns smala armar sträckas mot himlen.

Från kroppen ner till vänstra hörnet går en röd strimma som föreställer blod och står för brustenheten.

- Det blå är livets flod, strömmar av levande vatten vi får när vi tar emot Gud i våra liv. Den gula elden är anden vi blivit lovade som hjälpare. Det gröna står för att vi växer och utvecklas och kullen påminner om Golgata, säger Annacarin.

Dela

Grisbackakyrkans nya altartavla.

Bild: Spiras redaktion

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!