Spira

Så går 146:an i himlen in...

I lördags stängdes Umeå lands församlingsgård som kyrkolokal.
– Vi får ta med oss alla möten med människor, sa kontraktsprost Lisa Tegby.

ny1209c_backen

Kyrkorådets ordförande Glenn Sjöström och diakon Ingemar Grahn bär ut kors och ljus ur Stora salen i Backens församlingsgård. Foto: Peter Lindegren

Det var ett 30-tal personer som samlades i Stora salen i församlingsgården på Backen i lördags när den skulle stängas som invigd kyrkolokal den 15 september 2012.

Så kallade avsakraliseringar tillhör inte vanligheterna i Umeå, men nu har alltså församlingsgården på Backenvägen 146 gjort sitt.

- Det är viktigt med ceremonier som markerar slut och början på saker, säger Sören Olsson, kyrkoherde i Umeå landsförsamling. Vi behöver få markera för oss själva att en tid är slut och nu börjar något annat.

Det var 1986 som församlingsgården fick börja göra tjänst som kyrka. Backens kyrka hade brunnit under hösten och församlingen behövde någonstans att fira sina gudstjänster. När kyrkan var uppbyggd och togs i bruk igen upphörde användandet av Stora salen som kyrkolokal, men ingen avinvigning gjordes då.

- Så länge en invigd kyrkolokal inte avsakraliseras räknas den fortfarande som kyrka, förklarar Sören Olsson. Eftersom församlingen inte längre har någon verksamhet i de här lokalerna känns det viktigt att vi får sätta punkt.

ny1209b_backenKontraktsprost Lisa Tegby höll i lördagens ceremoniella avsked av församlingsgården. Hon framhöll i sin predikan att det var alla de människor som mötts i huset som var det viktiga.

- Hus och saker är en sak, men det är människorna vi minns, sa hon. Här har vi träffats till kör och ungdomssamlingar, minnesstunder och dop. Det bär vi alltid med oss.

Det var vemodigt och högtidligt när den enkla gudstjänsten avslutades med att altaret tömdes och personal, kyrkorådsledamöter och församlingsbor bar ut korset, blommor och ljus. Efteråt samlades alla utanför församlingsgården och sjöng psalmen Härlig är jorden.

 

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!