Spira

- Kärleken ska genomsyra allt, girigheten är dess motpol. Det säger Anders Forss, här tillsammans med sin fru Anna och barnen Alva, Astrid och Amanda. Bild: Malin Grönborg

Bankman blev busschaufför

Anders Forss är en man med färgrika kontraster. Han är businessmannen som jobbat i nitton länder men landat på Ersboda, far till fem barn, samordnare på Y-bussarna och kristen.

Kategorier: Spira möter 

Anders Forss är klädd i batikskjorta.

- Mina Africa-shirts är absoluta favoritplagget sommartid, men det ska vara så här med fickor, säger han och visar.

För två år sedan bestämde han och Anna sig för att flytta med de fem barnen från Kamerun till Umeå och Anders hemland. Då hade de bott över tio år tillsammans i både Kamerun och Malaysia.

- När vi var på semester hos mina föräldrar, sa en av döttrarna plötsligt att hon tänkte stanna kvar. Då tog vi beslutet ganska fort.

Anders Forss föddes i Piteå som ende sonen till ett flitigt arbetande par. Mamman drev bensinmack och pappan bilaffär. Själv började han torka bilrutor när han var en tvärhand hög.

Till en början var det pengarna han ville åt. Man kan säga att hans intresse för bank och försäkringsvärld redan då börjat gro.

- Jag har alltid tjänat pengar, easy come easy go, brukar jag säga. De saknar värde i sig för mig. Det som drivit mig är utmaningar, om någon säger »det där går inte«, måste jag testa.

Alltid aktiv i uppväxten tävlade han i både längdskidåkning och cykel. Han mekade och höll på med motorcyklar.

 

Bodde i 19 länder

Som ung jobbade han bland annat med Wasa försäkringar i Umeå. Det ena ledde till det andra och snart blev uppdragen internationella. Precis som han drömt om.

Han kom att bo i nitton länder där han byggt upp ekonomiska system och varit rådgivare. De senaste åren sysslade han med bankers affärsverksamhet i Malaysia, genom Bermuda Commercial Bank.

- Vi byggde upp världsledande plattformar för internationella betalningar. Något som tagit tre till fem arbetsdagar för kunden, tog sedan 14 sekunder till lägre kostnad. Företag kunde bunta ihop tusen betalningar till en, berättar Anders Forss.

Förutom Malaysia och Kamerun hör England och Kenya till de länder Anders bott längst i.

- För att kunna göra affärer i ett land måste du känna kulturen väl. Jag har lärt känna många kulturer och det jag har lärt mig har jag delat med mig av till andra, förklarar han.

I dag är han konsult för de som vill starta företag i en annan kultur. På uppdrag av näringsdepartementet är han också med i ett projekt där sådan kunskap, liksom arbetskraft från andra kulturer, tillvaratas.

- Det är något jag brinner för.

 

Mötte allsmäktig på kalhygge

Anders Forss är också busschaufför och samordnar Y-bussarnas trafik i norr. Men han är noga med att inte binda upp sig som han gjort tidigare, då de äldre barnen var små. Han vill vara en närvarande pappa.

Vi hoppar tillbaka till en kväll i östra Finland. Det är tidigt 90-tal. Anders har varit på fest och på vägen därifrån är han med om en omvälvande händelse som han sedan bär med sig resten av livet.

Efter en uppgörelse med Gud av »mer privat natur« möter han helt enkelt den allsmäktige på ett kalhygge.

- Från den dagen har jag inte varit rädd en enda gång. Jag har predikat ibland. Då leder jag saker tillbaka till Bibeln och talar i liknelser utifrån åhörarnas situation.

Han säger att han kan prata om Gud hur mycket som helst. Men konstaterar att engelska är hans första språk, åtminstone i de frågorna.

Tro är det som styr ens liv, menar han. Hans tro gör att han alltid vill behandla alla med kärlek och respekt och följa tio Guds bud.

- Jag är inte kristen på så sätt att jag går till en speciell kyrka. Jag går i vilken kyrka som helst, men vill att det ska kännas andligt. Det ska inte vara så tillrättalagt, eller kännas som att de som sitter i bänkarna är åskådare. Vem som helst ska kunna predika. Jag har varit på stora möten i Afrika där predikanten kallat på mig och gett mig personliga meddelanden om sådant som bara Gud och jag kände till.

Senast uppdaterad: 6 september 2012

Dela

– Mina Africa-shirts är absoluta favoritplagget sommartid, men det ska vara så här med fickor, säger han och visar.

Bild: Malin Grönborg

Anders Forss

Bild: Malin Grönborg

Senast jag...

... fick en kram: får många varje dag.

... blev generad: har inte hänt de sista 40 åren.

... bad: nyss, gör det varje dag.

... tappade kontrollen: mer än tio år sedan.

... stängde av mitt i filmen: händer ofta, senast i går.

... njöt av livet: gör jag varje dag.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!