Spira

Bild blev bok om Gunnel

Lagom till sin 70-årsdag var Gunnel Lagerkvist färdig med boken om sitt liv.
– Jag följde tipset att plocka fram en bild av mig själv och börja skriva utifrån den, berättar Gunnel, som delar med sig av fler erfarenheter tisdag den 5 juni i sin hemkyrka Mariakyrkan.

Det började med Annika Östbergs gripande Sommarprogram i radion 2010. Även ett liv som inte varit så dramatiskt är värt att dokumentera, tänkte Gunnel. Dessutom ställde barn och barnbarn frågor om gamla tider och hon inspirerades till att börja skriva sin livsberättelse.

Drygt ett och ett halvt år senare fick biskop Hans Stiglund och andra gäster under en biskopsvisitation i Mariakyrkan de första exemplaren av Gunnels livsberättelse. Gästerna vid hennes 70-årskalas under våren 2012 har sedan fått ett ex vardera av boken.

 

Glad för innehållsrikt liv

Gunnel Lagerkvist har inte gått någon skrivarkurs utan tog fasta på rådet från en bok att plocka fram en bild av sig själv och utgå från den. Hon började med en bild där hon är cirka 1,5 år. Den 70-åriga Gunnel ser ett förnöjsamt, tryggt och närvarande barn och konstaterar att hon känner igen sig själv.

Så fortsätter boken med barndomen i Alvik i huset som pappan byggde och som löstes in av kommunen när Kolbäcksbron byggdes. Här finns släktingar, vänner, skoltid och arbetet som sjuksköterska, konsult, egenföretagare och ideellt engagemang i bland annat Mariakyrkan. Och förstås tron och barnen.

- Mitt liv har varit så vansinnigt innehållsrikt, konstaterar Gunnel som tycker att hon lärt känna sig själv lite bättre genom skrivandet. Inte Gunnel ordförande i kyrkorådet eller Gunnel konsulten, utan jag Gunnel.

Skrivprocessen har mest varit väldigt rolig - men även tidvis jobbig. Särskilt kapitlen om pappans alkoholproblem, föräldrarnas död och den egna skilsmässan tog på krafterna.

Till andra som är intresserade av att skriva ner sitt liv tipsar Gunnel om att försöka släppa prestationsångesten och bara börja skriva.

- Man kommer inte ihåg allt, men i och med att man börjar väcks minnen. Det fungerar lite som terapi.

Den 5 juni är Gunnel gäst på Tisdagscafé i Mariakyrkan. Se annons i lokaltidning eller www.svenskakyrkan.se/umeamaria

Senast uppdaterad: 31 maj 2012

Dela

"Fick inte ta studenten" är titeln på Gunnel Lagerkvists livsberättelse. Hon har dock läst på högskolenivå och känner igen sig i andras klassresor.

Bild: Ulrika Ljungblahd

Boktips

Skriv ditt liv handbok av Jenny Eklund

Skriv dina memoarer av Allan G Hunter

Självkänsla på djupet av Marta Cullberg Weston

 

    

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!