Där är bagaren som räddade sitt land från invasion och grevinnan som införde eftermiddagste i England.
Kulturföreningen Varietémaskinen bjuder på bakverk i historien och litteraturen, så följ med och låt dig väl smaka!
Text A A | 4 december 2012
Kategorier: Recept
- Alice, Alice, vad ska du med alla gamla apelsinskal och
korinter till?
Skådespelaren Christer Wahlgren går runt med en stor cigarr i
rollen som Gertrud Stein, en amerikansk kulturpersonlighet
bosatt
i Paris. Det är 1940-tal och nazisterna har tågat in i huvudstaden,
men Gertrud och hennes livskamrat Alice B. Toklas vägrar att
fly.
- Jag sparar för att göra en befrielsekaka när kriget är slut,
svarar Alice, som spelas av Marie-Louise Uhlén, och fortsätter
lägga in torkad frukt i burkar med tättslutande lock.
När general Patch slutligen befriat Paris skickar Alice kakan
till honom. En kaka som det tog fyra år att få ihop ingredienserna
till och som det tog sex timmar att baka.
Form av halvmåne
Christer byter skepnad till den österrikiske bagaren som
förhindrar en invasion av Wien.
- En natt när jag precis är på väg till bageriet hör jag något.
Jag kollar över muren och där ser jag turkarna som är på väg. Jag
slår larm direkt till stadsvakten!
För att fira att den observante bagaren räddar landet från att
invaderas av det osmanska riket 1683 bakas croissanten. Det spröda
bakverket har fått sin form av halvmånen på den turkiska flaggan
och är alltså inte alls franskt.
Till Frankrike kommer croissanten på sent 1700-tal med den
österrikiska prinsessan som gifter sig med franske kungen Louis
XVI, Marie Antoinette.
Hunger blev afternoon tea
På sitt herresäte i England satt den sjunde hertiginnan av
Bedford hungrig.
- Hur ska jag klara mig fram till middagen, klagar hon med
Christer Wahlgrens stämma. Måltiderna här i landet är det verkligen
inte så mycket med, framför allt är det alldeles för långt mellan
dem.
Hertiginnan började ta sig ett litet mellanmål med scones,
småkakor, någon liten bakelse och naturligtvis små gurksmörgåsar
tillsammans med en kopp te. Vänner och bekanta blev också sugna och
snart hade seden med afternoon tea spridit sig över landet.
Det närmar sig slutet på odysséen bland kakor och bakverk och
det sker med hjälp av Marcel Proust och hans litterära mästerverk
På spaning efter den tid som flytt.
Marie-Louise Uhlén läser ur den första delen där huvudpersonen
Swann dricker te och äter madeleinekaka. Medan hon läser går
Christer och Stefan Raeymaekers, gruppens allt-i-allo, runt med en
stor kopp te och ett fat madeleinekakor som alla får smaka
av.
Jag doppar den lilla spröda kakan i koppen med lindblomste och
jag känner genast doften. När jag sedan stoppar kakan i min mun
fylls jag av minnen från min barndom. Ljuvliga minnen, som jag
trodde jag tappat bort.
Kakor, bakelser och tårtor har under historien väckt känslor,
använts som maktmedel och statussymboler och skapat minnen.
Det är kanske dags under julens bakande att baka egna, men glöm
inte att sitta ner och njuta en stund av det du skapat med dina
egna händer.
Alice B. Toklas befrielsefruktkaka
Dag 1 Skär tunna skivor av 750 gr suckat och 500 gram körsbär.
Skölj och torka av ett kilo vita korinter och lägg i en täckande
lag av konjak. Ställ åt sidan. Skålla torka, och hacka 750 gram
mandel.
Dag 2 Rör 500 gram smör mjukt. Rör långsamt ner 500 gram socker
och arbeta tills massan blivit porös. Knäck ner 12 äggulor, ett i
sänder (spara äggvitorna till senare).
Låt korinterna rinna av. Lägg dem med de förberedda frukterna.
Sikta 500 gram mjöl och häll tillräckligt mycket över frukterna för
att de inte ska klibba ihop. Lägg dem i ett såll och sikta bort
överskottet av mjölet.
Häll det till resten av mjölet och tillsätt 2 tsk kanel, 1 tsk
muskotblomma, 1 tsk muskotnöt och 0,5 tsk nejlikor. Sikta i
omgångar ner mjölet i äggblandningen.
Tillsätt de hackade mandlarna, 2,5 dl god konjak och 0,5 dl
apelsinblomsvatten.
Vispa 12 äggvitor och vänd ner dem försiktigt men grundligt i
smeten. Blanda försiktigt ner frukten och korinterna. Häll smeten i
en eller flera smorda stekpannor, vars sidor klätts med smörat
papper. Det blir ca 6 kilo kaka.
Grädda i ca 4 timmar beroende på pannans storlek.
En fruktkaka ska ha ett tjockt lager av mandelmassa innan den
glaseras.
Mandelmassa: stöt i en mortel 125 gram skållade och skalade
mandlar som torkats torra. Lägg massan i en tung emaljerad kastrull
med ett halvt kilo socker och en tsk apelsinblomsvatten och en tsk
vanilj.
Rör ordentligt över mycket låg värme tills sockret smält och
massan är jämn.
Lyft från plattan och placera på en marmorskiva eller bakbord
som mjölats lätt med florsocker. Knåda in 2 msk florsocker. Bred
massan med en fuktad kniv över kakan eller kakorna.
Madeleinekakor
Ingredienser
- 75 g rumsvarmt smör
- ¾ dl strösocker
- ½ tsk vaniljsocker
- 2 ägg
- 1 dl vetemjöl
- finrivet skal av en citron
- florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj madeleineformarna genom att
pensla med lite smält smör.
Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt äggen, ett
i taget, under vispningen. Sikta ner mjöl och tillsätt citronskal.
Blanda försiktigt ihop allting.
Lägg en liten klick av smeten i varje form. Ställ formarna på
ett galler mitt i ugnen.
Grädda de små kakorna i 8-10 minuter och de stora i ca 15
minuter, tills de fått lite färg. Ta ut kakorna ur formarna, låt
dem svalna på galler och pudra lite florsocker över dem vid
servering.
Senast uppdaterad: 13 december 2012