Spira

Bilden av Ignatius av Loyola omgiven av två vänner är hämtad från omslaget till boken Ignatius av Loyola Pilgrimens berättelse (Artos & Norma bokförlag 2011). IHS är de tre första bokstäverna i Jesus på grekiska och Jesuitordens emblem. Bild: A A

Ignatius visar vägen

I en sjukbädd i Baskien ligger en ung adelsman.
– Ge mig några riddarromaner, ber Ignatius sin tjänare.
Men det enda tjänaren hittar är helgonberättelser och böcker om Jesus liv. Och det ska visa sig vara lika bra.
I dag, 500 år senare, används Ignatius av Loyolas andliga övningar kanske flitigare än någonsin.

År 1520 norra Spanien

Ignatius av Loyola hade aldrig tidigare legat så länge till sängs. Benet som skadats av en kanonkula läkte bra, men han var tvungen att ha det uppspjälkat för att det inte skulle bli kortare än det andra.

Sedan barnaåren var han tränad till riddare och han hade alltid sökt ära och berömmelse. I yngre år arbetade han som page, en sorts administratör vid hovet. Skadan fick han som officer när han försvarade fästningen Pamplona mot fransmännen.

Som sängliggande hade Ignatius tid att fundera och dagdrömma. Tankarna kretsade bland annat kring hur han skulle ta tjänst hos en viss dam och bli hennes försvarare.

Böckerna han läste om Kristus och helgonen var också fascinerande. Tänk om han skulle kunna göra uppoffringar som de, eller ännu större för Kristus.

Så insåg han något. Berättelserna om jungfrur och spännande äventyr lämnade inte så god eftersmak hos honom som helgonberättelserna, som skapade en större längtan.

Tanken att försöka leva som pilgrim då han tillfrisknat föddes. Han skulle resa till Jerusalem utan tillhörigheter och pengar, helt beroende av Gud. Där skulle han »sörja för själar«.

När Ignatius lämnat sjuksängen levde han resten av sitt liv hängiven Gud som andlig vägledare.

Han besökte Jerusalem en kort tid, studerade i Barcelona och Paris, men levde större delen av sitt liv i Rom. Han blev en av grundarna till Jesuitordern och helgonförklarades efter sin död.

Ignatius skrev Andliga övningar, som påven godkände 1548. Det är unika pedagogiska övningar för den som vill upptäcka mer om Gud och leva som kristen i vardagen.

Senast uppdaterad: 6 september 2012

Dela

Andlig friskvård

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!