Spira

Inledare: Vad ska vi äta idag då?

Med mat i överflöd är mat mer än näringsintag. Mat är identitetsmarkör, politik och snudd på religion.

Å, vad ska vi äta i dag då? suckar jag mest var och varannan dag. Det ska helst vara gott, snabblagat och hyfsat näringsriktigt. Vi har provat färdiga matkassar, veckomatsedel och jag vet inte allt. Varje termin med samma entusiasm - nu ska här bli ordning, variation och grönsaker!

Samtidigt skäms jag. Frågan "Vad ska vi äta i dag?" har ju en helt annan betydelse för de som faktiskt inte vet hur familjen ska få mat på bordet dag för dag. Något som Svenska kyrkans insamling Utrota hungern sätter fokus på så här års.

Med mat i överflöd är mat mer än näringsintag. Mat är identitetsmarkör, politik och snudd på religion - med nyfrälsta »predikanter« som vittnar om sin kosthållning. Det är många val, och inte alltid lätt att välja.

I temat Vårt dagliga bröd möter du Mikael, Johanna och Ewa som alla gjort aktiva matval. Mikael äter bara kött om han vet varifrån det kommer, Johanna är vegetarian och Ewa äter minimalt med kolhydrater. Till den gemensamma lunchen fick de själva ta med tillbehören. Samtalet handlar om förstås om mat, men även gemenskap, djurrätt och hälsa.

Möt också Sonia Katsuura från Brasilien som träffade en samisk man i Japan och flyttade till Kanada. Nu bor de i Umeå och bjuder på middag från flera matkulturer.

Dessutom blir det bordsböner och tips inför fastan.

Senast uppdaterad: 9 februari 2012

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!