Spira

Jesus dök upp barfota i köket

Kristin Fredriksson har en vardaglig relation med Jesus. Han finns alltid nära.
Efter positiva erfarenheter i Malmö är hon en stark förespråkare för smågrupper med »det nära samtalet«, som Lectio Divina i Umeå stads kyrka.

Hon hade ingen tro på Gud men besökte kyrkans kvinnofrukostar eftersom föreläsarna var så intressanta. Snart anmälde hon sig till en samtalsgrupp i Malmöförsamlingen kring självförståelse, med en diakon hon kände förtroende för. Där blev hon sedan nyfiken på det ignatianska som dök upp i samtalen och provade snart en sådan bibelmeditation.

Gruppen arbetade med berättelsen om Sackaios som klättrat upp i ett träd för att kunna se Jesus. De fick lyssna, läsa själva och sedan leva sig in i scenen.

- Mitt första möte med texten i bibelmeditationen blev starkt. Det tog mig lite på sängkanten och jag kunde inte blunda längre. Det är så starkt med bekräftelsen
i mötet med Jesus.

Efteråt skulle de tänka sig att Jesus satt bredvid och prata med honom om hur de upplevt det hela.

- Min Jesus dök upp hemma i köket, barfota, i snickarbyxor, vickandes på stortån för att fundera med mig, säger hon.

Att sedan dela med de andras upplevelser var också berikande.

- Delandet gör att upplevelsen växer ett steg till.
Bibelmeditationerna är grunden till den tro jag har i dag. Den här sortens samtalsgrupp har gett mig tröst, insikter, glädje och en »diskbänksrelation« med Gud.

 

Saknade liten samtalsgrupp

I Malmö deltog hon också i en katekumenatgrupp, »en vuxen väg in i den kristna tron«.

- Även det var en liten grupp med det nära samtalet. En öppen och fördjupande miljö. När jag sedan kom till Umeå stadsförsamling saknade jag samtals- och meditationsgrupper. 

Hon var därför snabb att anmäla sig förra hösten när prästen Annika Dageryd satte igång med Lectio Divina - andlig läsning. Kristin Fredriksson, som till yrket är landskapsarkitekt, är också med som en resurs på församlingens höstretreater i ignatiansk anda.

> Boktips! Mod att mogna av Gerhard Hughes

Senast uppdaterad: 6 september 2012

Dela

Andlig friskvård

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!